Chleb wiejski na zaczynie 12-godzinnym

Chleb wiejski na zaczynie 12-godzinnym

Dziś Światowy Dzień Chleba. Ja swoją przygodę z pieczywem zaczęłam ładnych parę lat temu – od wypieków z maszyny. Z czasem zainwestowałam w robota kuchennego, który idealnie wyrabia drożdżowe ciasto, piekłam w różnych foremkach, na blasze, smażyłam na patelni. Kupiłam kamień do pieczenia chleba i garnek rzymski. A prawie rok temu udało mi się stworzyć od zera swój własny zakwas żytni. Eksperymentuję też cały czas z różnymi sposobami wypieku chleba. Chleb wiejski na zaczynie 12-godzinnym to jedno z ciast, do których trzeba mieć cierpliwość. Ja zawsze za późno orientuję się, że mam na nie ochotę i nie mam już czasu na przygotowanie zaczynu. Ale jeśli macie lepszą pamięć albo nie stoi za Wami horda wygłodniałych dzieci – wypróbujcie przepisy tego typu. Poniżej jeden z nich!

Składniki

Zaczyn

225 g mąki pszennej chlebowej
135 ml letniej wody
5 g soli
0,5 łyżeczki suchych drożdży

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy zwarte ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy ściereczką, folią spożywczą albo całą miskę wkładamy do reklamówki i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin.

Chleb

cały zaczyn
455 g mąki pszennej chlebowej
305 ml letniej wody
10 g soli
1/4 łyżeczki suchych drożdży

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 2,5 godziny. W międzyczasie – po godzinie i po dwóch – wyjmujemy ciasto z miski, rozpłaszczamy na blacie i składamy cztery boki do środka, po czym odkładamy z powrotem do miski, łączeniem do dołu.

Po tym czasie ciasto jeszcze krótko wyrabiamy, formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do omączonego kosza do wyrastania albo do miski. Można kosz czy miskę wyłożyć ściereczką, posypać ją mąką i dopiero wtedy włożyć do środka chleb. Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na trochę ponad godzinę.

Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 230 stopniach przez ok. 35 minut – po upieczeniu postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.

Źródło: I adore cinnamon

Podobne wpisy