Ciasto 3 bit – dietetyczne
3 bit w wersji rozpustnej pojawił się na blogu przed chwilą. Ale żeby nie ucierpieli Ci, którzy są na diecie albo po prostu zdrowo się odżywiają, poniżej wersja „light”. Od razu przyznaję – jako nałogowym zjadaczom słodkości bardziej przypadła nam do gustu wersja niezdrowa. Chociaż masa daktylowa w tym cieście jest po prostu obłędna!
Składniki
Spód
(na tortownicę o średnicy 18-22 cm)
3/4 szkl. mąki pszennej (lub owsianej)
1,5 szkl. płatków owsianych
0,5 szkl. wody
1 jajko
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Podane składniki zagniatamy, aż utworzą jednolitą masę. Przekładamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy.
Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Zostawiamy do ostudzenia.
Masa budyniowa
4 łyżki zmielonej kaszy jaglanej
2 szkl. mleka
1 łyżeczka masła
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i gotujemy na niezbyt mocnym ogniu, ciągle mieszając – aż masa zgęstnieje.
Masa daktylowa
150 g suszonych daktyli
1 łyżka kakao
Daktyle zalewamy wodą i zostawiamy tak na noc. Po tym czasie odcedzamy je i blendujemy, dodając łyżkę kakao.
Masa śmietanowa
1 puszka mleka kokosowego 400 ml (schłodzonego minimum dobę w lodówce)
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
70 g gorzkiej czekolady
Puszkę mleka kokosowego trzymamy najlepiej kilka dni, a minimum dobę w lodówce. Wyjmujemy z puszki jedynie gęstą, zestaloną część i przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier puder (lub dowolną substancję słodzącą) i miksujemy (krótko), aż uzyskamy konsystencję bitej śmietany. Jeśli masa nie stężeje, można do niej dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i odstawić do zastygnięcia.
Na upieczony i ostudzony spód ciasta nakładamy budyń jaglany (od razu po zdjęciu z palnika! szybko gęstnieje!). Po lekkim przestudzeniu nakładamy na budyń masę daktylową, a na wierzch masę śmietanową. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.
Źródło: Aktywne Żywienie i Niebo na Talerzu