Ciasto BEZ masła mleka jajek

Ciasto BEZ (jajek, mleka, masła)

Nie myślcie sobie, że to ciasto jest takie zdrowe. Co to, to nie. Zawiera sporo cukru i jest na białej mące, więc nie ma nic wspólnego z fit dietetycznym deserem. Ale jeśli Wy lub Wasze dzieci macie alergię i nie możecie pić krowiego mleka ani jeść jajek – takie ciasto BEZ będzie dla Was świetnym rozwiązaniem. Masło jest zastąpione olejem, mleko wodą, a bez jajek ciasto i tak sobie radzi. Pięknie rośnie, jest nieco gąbczaste w konsystencji, ale bardzo kakaowe i smaczne.

Składniki

(na formę o wymiarach 24 x 24 cm lub mniejszą)
1,5 szkl. wody
0,5 szkl. oleju
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka octu
2 i 3/4 szkl. mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
1 szkl. cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki cynamonu

W jednej misce łączymy mokre składniki (od wody po ocet), w drugiej suche (od mąki po cynamon). Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy łyżką – do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut – do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Przed podaniem można ciasto posypać cukrem pudrem.

Źródło: Nastoletnie Wypiekanie

Podobne wpisy