• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Ciasto czekoladowe z cukinią
ciasta czekoladowe

Ciasto czekoladowe z cukinią

11 sierpnia 2017 • 7  

Gdybym przygotowała dla Was to ciasto i nie mówiła, z czego jest zrobione, nigdy nie domyślilibyście się, że jednym z jego składników jest cukinia. Nie jest to co prawda najzdrowszy pomysł na przemycanie niejadkom warzyw do diety – w końcu to prawdziwe ciasto, pełne białej mąki, tłuszczu i cukru – ale to nie jest istotne. Ciasta pieczemy po to, żeby dać sobie odrobinę przyjemności, nawet jeśli delikatnie przy tym grzeszymy, zaniedbując dietę. A ciasto czekoladowe z cukinią jest warte grzechu – idealnie miękkie, wilgotne, długo zachowujące świeżość. Tego trzeba spróbować!

Składniki

(na formę 20 x 30 cm)

300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g kakao
szczypta soli
115 g miękkiego masła
250 g cukru
2 jajka
125 ml oleju
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
2 szkl. cukinii startej na tarce (ok. 340 g)
60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól przesiewamy przez sitko do jednej miski, delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Masło ucieramy z cukrem do powstania puszystej, jasnej masy. Dodajemy po kolei jajka i cały czas miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dolewamy powoli olej, cały czas ucierając.

Do zmiksowanej masy dodajemy na przemian przesiane suche składniki i jogurt, delikatnie mieszając. Na końcu dorzucamy startą cukinię (cukinię ścieramy razem ze skórką) i posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 160 stopniach przez 35-45 minut, do suchego patyczka.

Źródło: Moje Wypieki

 

#cukinia, #czekolada, #kakao
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tort jednorożec - tort konfetti Poprzedni Tort jednorożec tort konfetti
Chleb ruski • Kolejny Chleb ruski

Zajrzyj też tutaj

Bomba truskawkowa  

30 maja 2014

Ciasto czekoladowe z polewą truskawkową  

15 lipca 2013

Tarta z musem z białej czekolady  

19 maja 2013

7 komentarzy

  1. Grazyna

    on 30 sierpnia 2018 at 08:36
    Odpowiedz

    Jaki rozmiar blaszki jest urzyty na ta ilosc?? zadko kiedy panie to podaja w przepisach polskich???

  2. Kasia

    on 13 sierpnia 2017 at 10:01
    Odpowiedz

    Już zapisane do wypróbowania.
    Cukinia zawsze nam bardzo smakuje w wypiekach.

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 17 sierpnia 2017 at 10:38
      Odpowiedz

      Ja też ją lubię – i to we wszystkich wersjach, na słodko i na słono 🙂

  3. An etka

    on 11 sierpnia 2017 at 17:03
    Odpowiedz

    A na jakich oczkach tarki zetrzeć cukinię? Mam kilka przepisów i w niektórych są drobne oczka, w innych grube.

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 17 sierpnia 2017 at 10:40
      Odpowiedz

      Ja ścierałam na grubych. Mam wrażenie, że dla konsystencji ciasta nie ma to większego znaczenia, ale cukinia starta grubiej pewnie wypuści mniej wody. Chociaż przed dodaniem do ciasta i tak wartą ją odsączyć.

  4. kasia

    on 11 sierpnia 2017 at 15:12
    Odpowiedz

    Czy mozna to ciasto upiec w formie na babke?

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 17 sierpnia 2017 at 10:42
      Odpowiedz

      Oczywiście 🙂 Tylko przed wyjęciem trzeba je zostawić w formie do ostudzenia. Można też upiec je w foremkach na muffiny, ale wtedy trzeba skrócić czas pieczenia.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda