• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Ciasto czekoladowe z cukinią
ciasta czekoladowe

Ciasto czekoladowe z cukinią

11 sierpnia 2017 • 7  

Gdybym przygotowała dla Was to ciasto i nie mówiła, z czego jest zrobione, nigdy nie domyślilibyście się, że jednym z jego składników jest cukinia. Nie jest to co prawda najzdrowszy pomysł na przemycanie niejadkom warzyw do diety – w końcu to prawdziwe ciasto, pełne białej mąki, tłuszczu i cukru – ale to nie jest istotne. Ciasta pieczemy po to, żeby dać sobie odrobinę przyjemności, nawet jeśli delikatnie przy tym grzeszymy, zaniedbując dietę. A ciasto czekoladowe z cukinią jest warte grzechu – idealnie miękkie, wilgotne, długo zachowujące świeżość. Tego trzeba spróbować!

Składniki

(na formę 20 x 30 cm)

300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g kakao
szczypta soli
115 g miękkiego masła
250 g cukru
2 jajka
125 ml oleju
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
2 szkl. cukinii startej na tarce (ok. 340 g)
60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól przesiewamy przez sitko do jednej miski, delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Masło ucieramy z cukrem do powstania puszystej, jasnej masy. Dodajemy po kolei jajka i cały czas miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dolewamy powoli olej, cały czas ucierając.

Do zmiksowanej masy dodajemy na przemian przesiane suche składniki i jogurt, delikatnie mieszając. Na końcu dorzucamy startą cukinię (cukinię ścieramy razem ze skórką) i posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 160 stopniach przez 35-45 minut, do suchego patyczka.

Źródło: Moje Wypieki

 

#cukinia, #czekolada, #kakao
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tort jednorożec - tort konfetti Poprzedni Tort jednorożec tort konfetti
Chleb ruski • Kolejny Chleb ruski

Zajrzyj też tutaj

Ciasto czekoladowe z polewą truskawkową  

15 lipca 2013
Tort z Krainy Lodu Tort z lalką

Tort z lalką – tort z Krainy Lodu  

29 lipca 2015

Tort “Olaf z Krainy Lodu”  

1 czerwca 2016

7 komentarzy

  1. Grazyna

    on 30 sierpnia 2018 at 08:36
    Odpowiedz

    Jaki rozmiar blaszki jest urzyty na ta ilosc?? zadko kiedy panie to podaja w przepisach polskich???

  2. Kasia

    on 13 sierpnia 2017 at 10:01
    Odpowiedz

    Już zapisane do wypróbowania.
    Cukinia zawsze nam bardzo smakuje w wypiekach.

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 17 sierpnia 2017 at 10:38
      Odpowiedz

      Ja też ją lubię – i to we wszystkich wersjach, na słodko i na słono 🙂

  3. An etka

    on 11 sierpnia 2017 at 17:03
    Odpowiedz

    A na jakich oczkach tarki zetrzeć cukinię? Mam kilka przepisów i w niektórych są drobne oczka, w innych grube.

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 17 sierpnia 2017 at 10:40
      Odpowiedz

      Ja ścierałam na grubych. Mam wrażenie, że dla konsystencji ciasta nie ma to większego znaczenia, ale cukinia starta grubiej pewnie wypuści mniej wody. Chociaż przed dodaniem do ciasta i tak wartą ją odsączyć.

  4. kasia

    on 11 sierpnia 2017 at 15:12
    Odpowiedz

    Czy mozna to ciasto upiec w formie na babke?

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 17 sierpnia 2017 at 10:42
      Odpowiedz

      Oczywiście 🙂 Tylko przed wyjęciem trzeba je zostawić w formie do ostudzenia. Można też upiec je w foremkach na muffiny, ale wtedy trzeba skrócić czas pieczenia.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda