Gdybym przygotowała dla Was to ciasto i nie mówiła, z czego jest zrobione, nigdy nie domyślilibyście się, że jednym z jego składników jest cukinia. Nie jest to co prawda najzdrowszy pomysł na przemycanie niejadkom warzyw do diety – w końcu to prawdziwe ciasto, pełne białej mąki, tłuszczu i cukru – ale to nie jest istotne. Ciasta pieczemy po to, żeby dać sobie odrobinę przyjemności, nawet jeśli delikatnie przy tym grzeszymy, zaniedbując dietę. A ciasto czekoladowe z cukinią jest warte grzechu – idealnie miękkie, wilgotne, długo zachowujące świeżość. Tego trzeba spróbować!
Składniki
(na formę 20 x 30 cm)
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g kakao
szczypta soli
115 g miękkiego masła
250 g cukru
2 jajka
125 ml oleju
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
2 szkl. cukinii startej na tarce (ok. 340 g)
60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól przesiewamy przez sitko do jednej miski, delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Masło ucieramy z cukrem do powstania puszystej, jasnej masy. Dodajemy po kolei jajka i cały czas miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dolewamy powoli olej, cały czas ucierając.
Do zmiksowanej masy dodajemy na przemian przesiane suche składniki i jogurt, delikatnie mieszając. Na końcu dorzucamy startą cukinię (cukinię ścieramy razem ze skórką) i posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 160 stopniach przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
Źródło: Moje Wypieki
7 komentarzy
Grazyna
on 30 sierpnia 2018 at 08:36Jaki rozmiar blaszki jest urzyty na ta ilosc?? zadko kiedy panie to podaja w przepisach polskich???
Kasia
on 13 sierpnia 2017 at 10:01Już zapisane do wypróbowania.
Cukinia zawsze nam bardzo smakuje w wypiekach.
Ewa Popielarz
on 17 sierpnia 2017 at 10:38Ja też ją lubię – i to we wszystkich wersjach, na słodko i na słono 🙂
An etka
on 11 sierpnia 2017 at 17:03A na jakich oczkach tarki zetrzeć cukinię? Mam kilka przepisów i w niektórych są drobne oczka, w innych grube.
Ewa Popielarz
on 17 sierpnia 2017 at 10:40Ja ścierałam na grubych. Mam wrażenie, że dla konsystencji ciasta nie ma to większego znaczenia, ale cukinia starta grubiej pewnie wypuści mniej wody. Chociaż przed dodaniem do ciasta i tak wartą ją odsączyć.
kasia
on 11 sierpnia 2017 at 15:12Czy mozna to ciasto upiec w formie na babke?
Ewa Popielarz
on 17 sierpnia 2017 at 10:42Oczywiście 🙂 Tylko przed wyjęciem trzeba je zostawić w formie do ostudzenia. Można też upiec je w foremkach na muffiny, ale wtedy trzeba skrócić czas pieczenia.