Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

Gdybym przygotowała dla Was to ciasto i nie mówiła, z czego jest zrobione, nigdy nie domyślilibyście się, że jednym z jego składników jest cukinia. Nie jest to co prawda najzdrowszy pomysł na przemycanie niejadkom warzyw do diety – w końcu to prawdziwe ciasto, pełne białej mąki, tłuszczu i cukru – ale to nie jest istotne. Ciasta pieczemy po to, żeby dać sobie odrobinę przyjemności, nawet jeśli delikatnie przy tym grzeszymy, zaniedbując dietę. A ciasto czekoladowe z cukinią jest warte grzechu – idealnie miękkie, wilgotne, długo zachowujące świeżość. Tego trzeba spróbować!

Składniki

(na formę 20 x 30 cm)

300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g kakao
szczypta soli
115 g miękkiego masła
250 g cukru
2 jajka
125 ml oleju
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
2 szkl. cukinii startej na tarce (ok. 340 g)
60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól przesiewamy przez sitko do jednej miski, delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Masło ucieramy z cukrem do powstania puszystej, jasnej masy. Dodajemy po kolei jajka i cały czas miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dolewamy powoli olej, cały czas ucierając.

Do zmiksowanej masy dodajemy na przemian przesiane suche składniki i jogurt, delikatnie mieszając. Na końcu dorzucamy startą cukinię (cukinię ścieramy razem ze skórką) i posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 160 stopniach przez 35-45 minut, do suchego patyczka.

Źródło: Moje Wypieki

 

Podobne wpisy