Ciasto orzechowe z jabłkami

Ciasto orzechowe z jabłkami

Będę szczera – szarlotki to ciasta, które nie rzucają mnie na kolana smakiem. Nie mam nic przeciwko jabłkom, ale zdecywanie bardziej smakują mi „na surowo”. A jednak to trzeba jabłecznikom przyznać – potrafią przybrać przepiękne kształty. W przepisie na ciasto orzechowe z jabłkami dodatkowego akcentu przydają właśnie jesienne orzechy. Nie można się mu oprzeć!

Składniki

Pieczone jabłka

9 małych jabłek
100 g posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
40 g miękkiego masła
2 łyżki soku jabłkowego (lub rumu)
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki (nie jest to konieczne), odcinamy górę i wydrążamy środek. Wszystkie składniki nadzienia łączymy i nakładamy po małej łyżce do każdego jabłka. Przykrywamy jabłka odciętymi „czapeczkami” i układamy w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Ciasto

(na kwadratową formę o wymiarach 25 x 25 cm)
250 g masła
120 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 jajka
200 g mąki
200 g zmielonych orzechów włoskich (lub innych)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę na wysokich obrotach. Cały czas szybko miksując, dodajemy po jednym jajku.

Mąkę mieszamy z orzechami, proszkiem, cynamonem i solą. Dodajemy na 2-3 razy do masy, tym razem mieszając delikatnie, tylko do połączenia składników.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W masę wciskamy ostudzone pieczone jabłka.

Całość pieczemy w w 180 stopniach przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Kroimy po całkowitym przestudzeniu.

Źródło: Domowe Wypieki

Podobne wpisy