|

Ciasto z owocami pod chmurką

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Potrzeba:
Kruchy spód:
150 gram masła
2 żółtka
mąka (oczywiście na oko dosypywałam)
trochę cukru (około 3 czubate łyżki)
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu

Owoce:
jabłka i gruszki: u mnie 4 nieduże jabłka i 2 gruszki

„Chmurka”:
2 białka
cukier waniliowy
szczypta soli

Na stolnicy kładziemy masło, zasypujemy mąką, dodajemy cukier i kroimy na malutkie kawałeczki. Układamy w gniazdko, dosypujemy imbir i cynamon, do środka dajemy żółtka. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy na blachę, boki również okładamy ciastem, na wysokość około 1,5 cm. Dziurkujemy widelcem.

Na ciasto wykładamy pokrojone owoce.

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do piany dosypujemy cukier waniliowy i dalej ubijamy. Przekładamy na owoce.

Pieczenie: 30 min. w 180 stopniach i kolejne 15 minut w 150 stopniach.

Fot. Antylopka

Podobne wpisy