Drożdżówka z dynią

Drożdżówka z dynią

Uwielbiam jesień. Taką, kiedy na zewnątrz jest około 15 stopni, można wyjąć kolorowe apaszki, ale mróz jeszcze nie szczypie w uszy i rano nie trzeba zeskrobywać szronu z szyb samochodu. A najbardziej jesień lubię za – dynię. Drożdżówka z dynią z tego przepisu rzuciła nas na kolana. Ciasto rośnie jak oszalałe. Spokojnie możecie wykorzystać do pieczenia Waszą największą prostokątną formę. Na zewnątrz przypieczona skórka, a w środku przepiękny pomarańczowy kolor!

Składniki

(na dużą prostokątną blachę)
4 szkl. mąki
100 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru pudru
2 szkl. puree z dyni
3 jajka
6 łyżek oleju
szczypta soli

Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do letniego mleka. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i dokładnie rozcieramy. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut – aż rozczyn się spieni. Uwaga! Rozczyn przygotowujemy w średniej wielkości misce, nie w kubku – będzie go dużo i z kubka może „uciec”.

Do dużej miski albo misy miksera przesiewamy resztę mąki i cukru. Dodajemy puree z dyni, jajka, olej, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto za bardzo się klei, można dodać więcej mąki.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Pieczemy w 160 stopniach przez 50-60 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska. 1001 przepisów 

Podobne wpisy