Drożdżówki z malinami i twarożkiem
Ochłodziło się na jeden dzień, więc odpaliłam piekarnik, żeby przygotować domownikom coś słodkiego. Padło na bułeczki drożdżowe i oczywiście owoce lata, czyli maliny. Jak widać na zdjęciu, drożdżówki z malinami długo się nie uchowały.
Składniki
(na 12 bułeczek)
Ciasto
25 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
3 szkl. mąki
szczypta soli
70 g masła
1 jajko
Drożdże rozdrabniamy i rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałą mąkę mieszamy z resztą cukru, solą, roztopionym i przestudzonym masłem oraz jajkiem. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je w miseczce pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
Nadzienie malinowe
2 filiżanki malin (prawie cały koszyczek)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Maliny mieszamy delikatnie z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Nadzienie serowe
150 g twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z cukrami i jogurtem.
Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy. Odrywamy kawałki, formujemy z nich kule, spłaszczamy je i nakładamy po łyżce każdego nadzienia. Zalepiamy kulkę, tworząc bułeczkę i układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Uformowane bułeczki przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Źródło: Między Ciastkami