Francuski ślimak ze szpinakiem
Fot. Ewa |
Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
200 g szpinaku (może być mrożony)
200 g twarogu
2 łyżki startego parmezanu
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
1 jajko rozrobione z 1 łyżką mleka
sezam, czarnuszka
Umyty świeży szpinak (lub szpinak mrożony) przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż „zwiędnie”, tzn. zmniejszy swoją objętość, ale nie straci jeszcze koloru. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, smażymy po prostu do momentu rozmrożenia.
Zdejmujemy szpinak z ognia i przekładamy do misy malaksera. Dodajemy twaróg i parmezan. Wbijamy jajko, doprawiamy i całość miksujemy, żeby uzyskać jednolitą masę. Można też wszystko zmiksować blenderem ręcznym albo po prostu pokroić szpinak i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Masę przekładamy do szprycy albo rękawa cukierniczego – tak będzie najłatwiej ją nakładać.
Ciasto francuskie skroimy wzdłuż na 3 równe paski. Masę szpinakową nakładamy wzdłuż na każdy pasek, bliżej jednego z brzegów. Zawijamy paski ciasta, tworząd rulony. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zawijając ciasto na kształt ślimaka – zaczynamy od środka. Kolejne paski dokładamy, delikatnie łącząc brzegi ze sobą. Koniec ciasta zalepiamy.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Smarujemy ciasto od góry jajkiem rozrobionym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami, np. sezamem i czarnuszką.
Pieczemy w 190 stopniach przez 35-40 minut, do zezłocenia.
Poleca: Ewa
Źródło: Kornik w Kuchni
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |