||

Granola Anny Starmach

Każda granola ma w sobie coś wyjątkowego, jakiś kluczowy składnik, który odróżnia ją od pozostałych. Tutaj go nie znajdziecie. To klasyczny przepis na granolę – płatki owsiane + orzechy + bakalie. I do tego miód. Anna Starmach w swojej książce pisze jeszcze o dodatku cukrów i cynamonu. Ja je pominęłam, bo miód i bakalie wystarczająco dosładzają granolę, poza tym zazwyczaj jem ją z jogurtem i miodem, więc słodkości jest aż nadto.

Kategoria, , Liczba porcji1 porcja

Czas gotowania/pieczenia/smażenia15 min

Składniki
 1 szkl. płatków owsianych
 ½ szkl. orzechów laskowych
 ½ szkl. rodzynek
 2 łyżka/łyżki/łyżek płatków migdałów
 6 szt. suszonych moreli (pokrojonych w małą kostkę)
 4 łyżka/łyżki/łyżek miodu
 2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cukru z wanilią (opcjonalnie)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu (opcjonalnie)
 1 łyżka/łyżki/łyżek brązowego cukru (opcjonalnie)

1

Wszystkie składniki mieszamy w misce. Jeśli mamy twardy miód, rozpuszczamy go najpierw, podgrzewając w garnuszku. Wysypujemy mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, w międzyczasie 2-3 razy mieszając składniki, żeby się nie przypaliły, tylko równomiernie opiekły.

3

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Podajemy np. z mlekiem albo jogurtem naturalnym słodzonym miodem.

Składniki

Składniki
 1 szkl. płatków owsianych
 ½ szkl. orzechów laskowych
 ½ szkl. rodzynek
 2 łyżka/łyżki/łyżek płatków migdałów
 6 szt. suszonych moreli (pokrojonych w małą kostkę)
 4 łyżka/łyżki/łyżek miodu
 2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cukru z wanilią (opcjonalnie)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu (opcjonalnie)
 1 łyżka/łyżki/łyżek brązowego cukru (opcjonalnie)

Przepis

1

Wszystkie składniki mieszamy w misce. Jeśli mamy twardy miód, rozpuszczamy go najpierw, podgrzewając w garnuszku. Wysypujemy mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, w międzyczasie 2-3 razy mieszając składniki, żeby się nie przypaliły, tylko równomiernie opiekły.

3

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Podajemy np. z mlekiem albo jogurtem naturalnym słodzonym miodem.

Granola Anny Starmach

Poleca: Ewa
Źródło: Anna Starmach, Pyszne. Na słodko

Przed pieczeniem
Fot. Ewa
Fot. Ewa
Fot. Ewa
Zobacz recenzję książki, z której pochodzi przepis
 
Anna Starmach
„Pyszne. Na słodko”

Podobne wpisy