• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Jaglany serek waniliowy
desery// dla dzieci

Jaglany serek waniliowy

6 marca 2015 • 4  

Dużo ostatnio w mojej kuchni kaszy jaglanej – poddałam się modzie. Szczerze mówiąc, nie wszystkie dania z jej wykorzystaniem mi smakują. Pewnych połączeń nie jestem w stanie polubić. Ale ten jaglany serek waniliowy jest po prostu obłędny! Aktualnie w naszym domowym rankingu walczy o miejsce nr 1 z naleśnikami z kaszy jaglanej. Jedyny problem, jaki trzeba pokonać, to dobre zmielenie orzechów. Mój malakser sobie niestety nie poradził i zostały drobne grudki. Przetarcie przez sito nic nie dało. Ale blender ręczny uratował sprawę i jaglany serek nabrał kremowej, gładkiej konsystencji. Choć mnie i z grudkami smakowało!

Składniki

(na 2-3 porcje)
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 i 3/4 szkl. mleka
1/2 szkl. jogurtu greckiego
1/2 szkl. orzechów nerkowca
2 łyżki miodu
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego

Orzechy zalewamy wodą i wstawiamy na noc do lodówki (choć w zasadzie wystarczy 5-6 godzin, by napęczniały).

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie trzy razy – najpierw pod gorącą wodą, potem zimną, potem znów gorącą. Nie żałujemy wody – kasza musi stracić gorzkawy posmak.

Zagotowujemy pół litra wody i wrzucamy kaszę na wrzątek. Przykrywamy garnek i wyłączmy gaz. Po 5 minutach odcedzamy kaszę i znów przepłukujemy.

W garnku zagotowujemy mleko, wrzucamy kaszę i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Masa powinna zgęstnieć.

Wszystkie składniki, czyli ugotowaną na mleku kaszę, jogurt, wyjęte z wody i przepłukane orzechy oraz miód i ekstrakt waniliowy wrzucamy do malaksera i miksujemy. Można to też zrobić blenderem ręcznym.

Serek przechowujemy w lodówce. Podajemy z ulubionymi owocami, czekoladą lub solo.

Źródło: Olga Smile

#kasza jaglana, #miód, #orzechy
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pasztet z selera Poprzedni
Ciasteczka z lemon curd • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Zawijane pizze  

17 lipca 2014

Budyń marchewkowy z pomarańczą  

15 stycznia 2015

Placuszki z dyni  

26 sierpnia 2015

4 komentarze

  1. Magdalena Kuchaja

    on 6 marca 2015 at 18:36
    Odpowiedz

    to coś zdecydowanie dla mnie, uwielbiam takie jaglane delikatne kremy, a jak pojawiają się w nich nerkowce to jestem w zupełności kupiona!

    • eva

      on 7 marca 2015 at 17:32
      Odpowiedz

      O tak, ja też uwielbiam nerkowce:)

  2. Milena

    on 6 marca 2015 at 16:28
    Odpowiedz

    Super! Świetna, zdrowsza alternatywa dla serków ze sklepu, w których nie zawsze wiadomo co się znajduje 😉
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂

    • eva

      on 7 marca 2015 at 17:32
      Odpowiedz

      Właśnie o to chodzi. Żeby zamiast sklepowych mieć coś swojego. A do tego nie wymaga ten serek wiele pracy. Byle kaszę ugotować, a potem to już tylko miksowanie 🙂

      Dziękuję za zaproszenie, na pewno zajrzę 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda