Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe
|

Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe

Nie rozpieszcza nas jesień w tym roku. Trudno cieszyć się złotymi liśćmi, kiedy na zewnątrz plucha, szaro, buro i deszcz na zmianę z mgłą i silnym wiatrem. Ale przecież długie wieczory, grube koce i gorące kubki herbaty stanowią nieodłączny element tej pory roku. I trzeba się z tym pogodzić. W końcu jesień także ma swój urok. Szczególnie kiedy umilimy ją sobie, przygotowując jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe. Z naszych już całkiem pospadały liście. Do dekoracji wykorzystałam cukrowe posypki. Pastelowe kolory nie są tu najlepsze. Myślę, że pokruszone kolorowe M&M’sy dobrze by się w tej roli sprawdziły.

Składniki

(na 12 muffinek)
300 g mąki
80 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
120 ml mleka
150 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jajka
200 g puree z dyni
3/4 szkl. marchewki startej na najmnijeszych oczkach (to niecała 1 duża marchew)

Dodatkowo

lukier
kolorowa posypka lub poruszone M&M’sy
200 g roztopionej czekolady

Zaczynamy od przygotowania dekoracji. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą (uwaga! dno miski nie powinno dotykać do wody). Roztopioną czekoladę przekładamy do worka cukierniczego albo do szprycy. W worku odcinamy końcówkę, tworząc maleńki otwór. Jeśli używamy szprycy, wybieramy okrągłą małą końcówkę.

Wyciskamy czekoladę na kształt drzew na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Staramy się, żeby wszystkie elementy były dobrze połączone, a pień dość gruby. Podstawę robimy nieco szerszą – na niej osadzi się nasze drzewko.

Gotowe drzewka wkładamy na tacy do lodówki, żeby czekolada stężała.

Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe

Teraz przygotowujemy muffiny. W jednej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek i przyprawę korzenną.
W drugiej misce łączymy mokre składniki, czyli mleko, masło, jajka, puree z dyni i startą marchewkę. Mokre składniki ubijamy trzepaczką, aż się połączą.

Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia.

Przekładamy gotową masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w 190 stopniach przez 18-20 minut, do suchego patyczka.

Muffiny zostawiamy do całkowitego przestudzenia. To ważne, bo na ciepłych będzie się topił i lukier, i czekolada – i cała nasza dekoracja spłynie.

Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe

Przygotowujemy lukier według przepisu podanego w linku. Dekorujemy nim muffiny. Na lukrze układamy kolorową posypkę imitującą jesienne liście.

Każdą muffinkę nacinamy nożem na samej górze i w to miejsce wciskamy zastygnięte czekoladowe drzewko. Nacięcie robimy węższe niż podstawa drzewa. Dzięki szerokiej podstawie drzewo powinno się dobrze trzymać w babeczce.

Źródło: Domowe Wypieki

 

Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe

Podobne wpisy