||

Kolorowy cukier – posypka

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Taki drobiazg, a ile rado艣ci 馃檪 Pomys艂 znalaz艂am w sieci i urzek艂 mnie swoj膮 prostot膮 i niesamowitym efektem. W tym roku kolorowy cukier s艂u偶y nam do zdobienia wypiek贸w 艣wi膮tecznych 馃檪
Jedna uwaga – je艣li chcecie uzyska膰 intensywny kolor, nie oszcz臋dzajcie na barwnikach spo偶ywczych. Lepiej kupi膰 malutkie pojemniczki, ale dobrej firmy. Wystarczy naprawd臋 odrobina (jedna kropelka) dobrego 偶elowego barwnika, 偶eby zabarwi膰 ca艂y woreczek cukru.

Sk艂adniki:
cukier gruby kryszta艂
barwniki spo偶ywcze (najlepiej w 偶elu)
woreczki foliowe – zwyk艂e, 艣niadaniowe lub grubsze, strunowe

Potrzebn膮 ilo艣膰 cukru przesypujemy do woreczka. Dodajemy odrobin臋 barwnika (je艣li macie dobre 偶elowe barwniki, wystarczy naprawd臋 jedna kropelka – na ko艅c贸wce trzonka 艂y偶eczki), zamykamy albo zawi膮zujemy woreczek i delikatnie rozcieramy cukier w r臋kach (jak przy zapieraniu plam na ubraniach).
Mo偶na od razu da膰 podw贸jny woreczek – b臋dzie mniejsze ryzyko, 偶e p臋knie. Warto u偶ywa膰 przy tym r臋kawiczek, bo mo偶na si臋 pobrudzi膰 馃檪

Po kilkunastu sekundach otrzymujemy kolorowy cukier, gotowy do u偶ycia 馃檪

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy