Poleca: Ewa
![]() |
Fot. Ewa |
Taki drobiazg, a ile radości 🙂 Pomysł znalazłam w sieci i urzekł mnie swoją prostotą i niesamowitym efektem. W tym roku kolorowy cukier służy nam do zdobienia wypieków świątecznych 🙂
Jedna uwaga – jeśli chcecie uzyskać intensywny kolor, nie oszczędzajcie na barwnikach spożywczych. Lepiej kupić malutkie pojemniczki, ale dobrej firmy. Wystarczy naprawdę odrobina (jedna kropelka) dobrego żelowego barwnika, żeby zabarwić cały woreczek cukru.
Składniki:
cukier gruby kryształ
barwniki spożywcze (najlepiej w żelu)
woreczki foliowe – zwykłe, śniadaniowe lub grubsze, strunowe
Potrzebną ilość cukru przesypujemy do woreczka. Dodajemy odrobinę barwnika (jeśli macie dobre żelowe barwniki, wystarczy naprawdę jedna kropelka – na końcówce trzonka łyżeczki), zamykamy albo zawiązujemy woreczek i delikatnie rozcieramy cukier w rękach (jak przy zapieraniu plam na ubraniach).
Można od razu dać podwójny woreczek – będzie mniejsze ryzyko, że pęknie. Warto używać przy tym rękawiczek, bo można się pobrudzić 🙂
Po kilkunastu sekundach otrzymujemy kolorowy cukier, gotowy do użycia 🙂
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
Brak komentarzy
— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —