Kolorowy jarski makaron
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Jestem niby mięsna i jak przeczytałam przepis, to byłam sceptyczna, ale… może to znowu kostka rosołowa, a może ta kolorowość na talerzu…
Mi smakuje. I Ci, którzy spróbują, poczują różnicę między obraną a nieobraną papryką!
Składniki:
(porcja dla jednej osoby – dość spora)
120 g pełnoziarnistych rurek makaronu
1 łyżka oliwy
szklanka fasoli szparagowej
obrane ze skórki pokrojone papryki (½ żółtej i ½ czerwonej)
½ zmiażdżonego czosnku
¾ szkl. bulionu (ja oczywiście robię z ½ kostki rosołowej)
2 łyżeczki tymianku (ja wolę bazylię np.)
1 łyżka parmezanu startego
sól, pieprz
Ugotuj makaron.
Łyżkę oliwy rozgrzej na patelni, dodaj fasolę i duś.
Dodaj papryki i czosnek i duś.
Dolej bulion, zagotuj i duś dalej tak na oko.
Dodaj makaron i tymianek, i połowę sera, i resztę oliwy.
Dopraw, na talerzu posyp serem.