Makaron z pesto z jarmużu
||

Makaron z pesto z jarmużu

Nie macie pojęcia, jakie to danie jest pyszne! Myślę, że przy nadchodzących upałach (mam nadzieję, że nadejdą i zostaną na dobre) będzie często gościć na naszym stole. Makaron z pesto z jarmużu przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje obłędnie. A gdyby jeszcze dodać lampkę wina i szum morza w tle…

Składniki

(porcja dla 2-3 osób)

dowolny makaron, np. spaghetti
ok. 40 g liści jarmużu
1 ząbek czosnku
2 łyżki płatków migdałów*
2 łyżki startego parmezanu*
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

* Te składniki można zastąpić innymi – zob. przepis na pesto.

Makaron gotujemy al dente.

Jarmuż dokładnie płuczemy i pozbawiamy twardych części. Wszystkie składniki (z wyjątkiem makaronu) umieszczamy w malakserze albo misce i miksujemy lub blendujemy. Można też użyć do tego moździerza lub nawet siekacza do ziół.

Gotowe pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Na talerzu posypujemy danie dodatkowo płatkami migdałów i startym parmezanem.

Źródło: Cookuj. Udane gotowanie

Zobacz na filmie, jak szybko przygotować makaron z pesto z jarmużu!

Podobne wpisy