Masa makowa
Mak to jeden z najważniejszych smaków świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście można kupić w sklepie gotową masę makową w puszce, ale – po co, skoro domową robi się tak łatwo? A taka własnoręcznie przygotowana masa makowa smakuje, jak wszystko, co domowe – o wiele lepiej. Przede wszystkim nie jest tak słodka, jak kupna. No i można dowolnie modyfikować składniki, w zależności od tego, co lubicie najbardziej. Przepis na masę makową w wersji podstawowej znajdziecie poniżej.
Składniki
400 g suchego maku
150 g drobnego cukru
100 g rodzynków (ewentualnie suszonej żurawiny)
50 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka miękkiego masła
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mak zalewamy 400 ml wrzątku i odstawiamy na noc. Można też zalać go wodą i od razu gotować przez 20 minut.
Odcedzamy nadmiar wody i mielimy mak dwa razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Oczywiście można dodać jeszcze inne składniki, np. migdały, suszone owoce itp.
Źródło: Moje Wypieki