Migdałowe scones z białą czekoladą i granatem
||

Migdałowe scones z białą czekoladą i granatem

Nazwa tego dania mówi wszystko. Nawet sobie nie wyobrażacie, jakie to jest pyszne! I nawet nie próbujcie sobie wyobrażać – tego po prostu trzeba spróbować. Sconesy robi się naprawdę szybko i nie ma w nich niczego, co by się mogło nie udać. Pamiętajcie tylko, żeby ciasto rozwałkować bardzo grubo – tylko wtedy dostaniecie grube, puszyste bułeczki, a konkretnie: migdałowe scones z białą czekoladą. I granatem na dodatek. Mmmniam…

Składniki

(na 8 sztuk)

2,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
2 jajka
1/3 szkl. zmielonych migdałów
3 łyżki cukru
szczypta soli
100 g posiekanej białej czekolady
1 szkl. nasion granatu

Wszystkie składniki łączymy i szybko wyrabiamy ciasto (czekoladę i granat dodajemy na koniec) – ręcznie lub mikserem. Kiedy powstanie zwarte ciasto, rozwałkowujemy je na gruby placek w kształcie koła. Kroimy ciasto na osiem części (na ćwiartki i każdą z nich na pół).

Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut, do zezłocenia.

Źródło: The Gold Lining Girl

Podobne wpisy