Muffinki na mące ryżowej
Magdzie z bloga Czekoladowy Muffinek ufam zawsze, jeśli chodzi o przepisy na babeczki. Zaufałam jej też w przypadku tego bezglutenowego wypieku. Ale ja chyba jestem jednak nieuleczalnie uzależniona od glutenu. Wszystko jest ok – ciasto łatwo się wyrabia, muffinki na mące ryżowej pięknie się wypiekają, ale konsystencja jest dla mnie wciąż zbyt piaskowa. Jeszcze będę próbować. Nie poddaję się. A Wam smakują takie wypieki?
Składniki
(na 12 sztuk)
2 szkl. mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 szkl. oleju
ulubiony dżem (opcjonalnie)
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól.
W drugiej mokre: jogurt, jajka i olej.
Łączymy zawartość obu misek.
Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami przekładamy masę w dwóch częściach. Najpierw nakładamy część na dno każdej z papilotek, potem na masę dajemy po łyżeczce dżemu i przykrywamy go resztą masy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
Źródło: Czekoladowy Muffinek