Muffiny cytrynowe z rabarbarem
Słodko-kwaśne smaki to najlepsze, co może nam przynieść wiosna. Do tych muffinów – jakby było mało kwaskowatości rabarbaru, dodajemy jeszcze cytrynę! To połączenie naprawdę robi rewolucję w kubkach smakowych. Muffiny cytrynowe z rabarbarem to obowiązkowa pozycja wśród wiosennych wypieków. Spieszcie się, póki jeszcze rabarbar jest dostępny!
Składniki
(na 12 sztuk)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
170 g cukru
2 jajka
150 ml oleju
220 g jogurtu naturalnego
skórka otarta z 2 cytryn
2 łyżki soku z cytryny
400 g rabarbaru
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę i cukier.
W drugim miksujemy lub mieszamy widelcem składniki mokre: jajka, olej, jogurt oraz sok i skórkę z cytryny.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia się składników. Do ciasta dodajemy umyty i pocięty na małe kawałki rabarbar – mieszamy delikatnie.
Przelewamy gotowe ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.
Źródło: Moje Wypieki