Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą
I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam muffinów. Wydawało mi się, że jest przy nich moc pracy, a efekt może i zadowalający, tyle że za szybko znika. Wolałam zrobić całą blachę ciasteczek, która miała szansę wytrzymać kilka dni, zanim zostałaby zjedzona. A teraz? Uwielbiam muffiny. Piekę je bardzo często. I wcale mi nie przeszkadza, że szybko znikają. A te muffiny pomarańczowe zniknęły naprawdę błyskawicznie. Cóż, kobieta zmienną jest…
Składniki
(na 12 sztuk)
2 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100 ml maślanki
150 ml soku z pomarańczy
40 g roztopionego i przestudzonego masła
5 łyżek dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)
skórka otarta z 2 pomarańczy (opcjonalnie)
100 g posiekanej białej czekolady
W jednej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce łączymy mokre składniki, czyli jajko, maślankę, sok z pomarańczy i masło – mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Łączymy zawartość obu misek. Delikatnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i białą czekoladę – mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut – do suchego patyczka.
Źródło: Moje Wypieki