Musli dra Birchera
||||

Musli dra Birchera, czyli owsianka na zimno

No i wpadłam! Po uszy. A tak się zarzekałam, że nie lubię owsianek i w życiu tego jeść nie będę. Ale kiedy zobaczyłam zdjęcie musli dra Birchera na stronie Moich Wypieków, to nie mogłam odkleić wzroku od komputera. I jeszcze lutowy numer „Kuchni” z motywem przewodnim granatu. Nie było wyjścia – musiałam spróbować. I wpadłam. Po uszy.

Musli dra Birchera nazwę wzięło od człowieka, który je po raz pierwszy skomponował. I to dla pacjentów swojej kliniki. Nie dość więc, że pyszne, to jeszcze zdrowe! Trzeba sobie o nim przypomnieć dzień wcześniej, bo płatki muszą stać namoczone w lodówce całą noc. Za to rano szybciutko dorzucamy resztę składników i już mamy pożywne śniadanie. Naprawdę genialne.

Oczywiście składnikami można dowolnie żonglować i dodawać różne różności. Ja na pewno na tym jednym składzie nie poprzestanę. Zaczyna się nowy, owsiankowy rozdział w moim śniadaniowym życiu!

Kategoria, , , , Liczba porcji4 porcje

Składniki
 200 g płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
 200 ml zimnego mleka
 80 ml soku (np. z granatu)
 1 szt. soku z całej cytryny
 150 g jogurtu greckiego (lub naturalnego)
 2 łyżka/łyżki/łyżek płynnego miodu
 1 szt. jabłko ze skórką
 60 g suszonych owoców
 60 g orzechów (np. nerkowca)
 ziarenka granatu (lub inne świeże owoce)

1

Wieczorem płatki zalewamy zimnym mlekiem i sokiem owocowym. Mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

2

Rano dodajemy sok z cytryny, jogurt, miód i starte na grubych oczkach tarki jabłko (ze skórką!). Całość mieszamy i przekładamy do miseczek. Posypujemy z wierzchu suszonymi owocami, orzechami i ziarenkami granatu, ewentualnie innymi świeżymi owocami.

Składniki

Składniki
 200 g płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
 200 ml zimnego mleka
 80 ml soku (np. z granatu)
 1 szt. soku z całej cytryny
 150 g jogurtu greckiego (lub naturalnego)
 2 łyżka/łyżki/łyżek płynnego miodu
 1 szt. jabłko ze skórką
 60 g suszonych owoców
 60 g orzechów (np. nerkowca)
 ziarenka granatu (lub inne świeże owoce)

Przepis

1

Wieczorem płatki zalewamy zimnym mlekiem i sokiem owocowym. Mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

2

Rano dodajemy sok z cytryny, jogurt, miód i starte na grubych oczkach tarki jabłko (ze skórką!). Całość mieszamy i przekładamy do miseczek. Posypujemy z wierzchu suszonymi owocami, orzechami i ziarenkami granatu, ewentualnie innymi świeżymi owocami.

Musli dra Birchera, czyli owsianka na zimno

Podajemy na zimno.

Źródło: Moje Wypieki

Musli dra Birchera

Podobne wpisy