||

Naleśniki idealne

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Co Nieco

Długo nie potrafiłam zrobić idealnych naleśników. Niby to takie proste, niby można zrobić „na oko”, a jednak – jak przychodzi co do czego, to są albo za sztywne, albo za grube, albo jeszcze coś innego jest nie tak. Ten przepis jest idealny! Naleśniki wychodzą cieniutkie i rozpływają się w ustach. Są tak cienkie, że nie nadają się do nakładania do nich jakiegoś farszu – wtedy trzeba by zwiększyć ilość mąki. Ale jako naleśniki do dżemu czy słodkiego serka są genialne 🙂

Kategoria, Liczba porcji1 porcja

Składniki
 300 ml mleka
 12 szt. jajka (w zależności od tego, jak są duże; na podwójną porcję wystarczy dać 3 sztuki)
 szczypta soli
 30 g roztopionego masła
 125 g mąki pszennej

1

Na początek roztapiamy masło i studzimy.

2

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Dodajemy przestudzone masło.

3

Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni do naleśników (bez tłuszczu!). Dosłownie po minucie z każdej strony. A po przewróceniu nawet minuty nie trzeba ich trzymać na patelni.

Składniki

Składniki
 300 ml mleka
 12 szt. jajka (w zależności od tego, jak są duże; na podwójną porcję wystarczy dać 3 sztuki)
 szczypta soli
 30 g roztopionego masła
 125 g mąki pszennej

Przepis

1

Na początek roztapiamy masło i studzimy.

2

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Dodajemy przestudzone masło.

3

Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni do naleśników (bez tłuszczu!). Dosłownie po minucie z każdej strony. A po przewróceniu nawet minuty nie trzeba ich trzymać na patelni.

Naleśniki idealne

Podobne wpisy