Naleśniki idealne
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Co Nieco
Długo nie potrafiłam zrobić idealnych naleśników. Niby to takie proste, niby można zrobić „na oko”, a jednak – jak przychodzi co do czego, to są albo za sztywne, albo za grube, albo jeszcze coś innego jest nie tak. Ten przepis jest idealny! Naleśniki wychodzą cieniutkie i rozpływają się w ustach. Są tak cienkie, że nie nadają się do nakładania do nich jakiegoś farszu – wtedy trzeba by zwiększyć ilość mąki. Ale jako naleśniki do dżemu czy słodkiego serka są genialne 🙂
Na początek roztapiamy masło i studzimy.
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Dodajemy przestudzone masło.
Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni do naleśników (bez tłuszczu!). Dosłownie po minucie z każdej strony. A po przewróceniu nawet minuty nie trzeba ich trzymać na patelni.
Składniki
Przepis
Na początek roztapiamy masło i studzimy.
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Dodajemy przestudzone masło.
Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni do naleśników (bez tłuszczu!). Dosłownie po minucie z każdej strony. A po przewróceniu nawet minuty nie trzeba ich trzymać na patelni.