• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Orzeszki
ciasteczka

Orzeszki na dwa sposoby

26 listopada 2018 • 0  

Smak dzieciństwa i smak świąt! Do niedawna jadłam wyłącznie kupne orzeszki, ale dzięki nowemu kuchennemu gadżetowi mogę teraz przygotowywać je sama. Żeby upiec orzeszki, potrzebna Wam będzie odpowiednia forma. Są różne rodzaje – pojedyncze foremki do piekarnika (tych nie polecam, za dużo dłubania), patelnia na gaz (trzeba mieć gaz – u mnie odpada, bo gotuję na indukcji) i elektryczna maszyna do orzeszków, przypominająca toster albo gofrownicę. Mam tę ostatnią i bardzo ją sobie chwalę. Wystarczy przygotować ciasto, utoczyć z niego setki małych kuleczek, włożyć je do otworów (maszyna ma 24 wgłębienia) i po kilku minutach wyciągamy 24 połówki orzeszków. Pamiętajcie, żeby masę przygotować wcześniej – inaczej zjecie orzeszki, zanim uda się Wam ją ukręcić. Samo ciasto jest naprawdę pyszne!

Składniki

Ciasto

(na ponad sto orzeszków)

250 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
80 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Masło kroimy na kawałki i razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w misie miksera. Miksujemy, aż składniki się połączą i utworzą jedną zwartą kulę ciasta. Można też wymieszać je ręcznie w misce albo na stolnicy – tak jak kruche ciasto.

Kulę ciasta owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Po tym czasie ciasto wyciągamy, odrywamy małe kawałki i formujemy z nich kuleczki – naprawdę niewielkie, jak orzeszek laskowy. Kulki umieszczamy we wgłębieniach nagrzanej maszyny do orzeszków, zamykamy pokrywę i pieczemy około 2-3 minut (zgodnie z instrukcją). Orzeszki wyjmujemy z maszynki za pomocą wykałaczki.

Uwaga! Na początek przetestujcie wielkość kulek. Jeśli będą za małe, połówki orzeszków wyjdą niepełne i trudno będzie je skleić. Za duże wyjdą poza wgłębienie i trzeba będzie je odrywać.

Upieczone połówki orzeszków zostawiamy do przestudzenia.

Krem budyniowo-orzechowy

1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
3 żółtka
szczypta soli
3 łyżki mąki
230 g miękkiego masła
1/2 szkl. zmielonych orzechów
3 łyżeczki likieru orzechowego lub rumu (opcjonalnie)

Mleko zagotowujemy z połową cukru.

W międzyczasie resztę cukru miksujemy z żółtkami na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę i sól i ponownie miksujemy. Część zagotowanego mleka przelewamy do masy jajecznej i miksujemy. Zahartowaną masę jajeczną przelewamy na gotujące się mleko i mieszamy, aż zgęstnieje – jak budyń.

Masę zostawiamy do ostudzenia, przykrywając ją folią, tak żeby folia dotykała do budyniu – wtedy nie utworzy się kożuch.

Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cały budyń i znów miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i ewentualnie alkohol – mieszamy do połączenia się składników.

Kremem orzechowym napełniamy połówki orzeszków i sklejamy je. Ta porcja powinna wystarczyć na przełożenie wszystkich orzeszków z 500 g mąki.

Krem kakaowy (o smaku bloku czekoladowego!)

200 g masła
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
3 łyżki kakao
1,5 szkl. mleka w proszku

Masło rozpuszczamy z cukrem, mlekiem i kakao i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo mleko w proszku. Mieszamy, aż masa zgęstnieje.

Uwaga! Mleka w proszku można dodać mniej lub więcej – w zależności od tego, jak gęstą masę chcemy uzyskać. Trzeba pamiętać, że po ostudzeniu masa jeszcze dodatkowo zgęstnieje.

Kremem przekładamy orzeszki. Ta porcja wystarczy na przełożenie mniej więcej 3/4 orzeszków z proporcji podanych wyżej.

Źródło: Moje Wypieki (ciasto i krem orzechowy), przepis czytelniczki podany na fanpage’u BaBy w kuchni na Facebooku (krem kakaowy)

Orzeszki z kremem kakaowym
Orzeszki z kremem orzechowym

#budyń, #kakao, #orzechy
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Jesienne ciasto z gruszkami i cynamonem Poprzedni Jesienne ciasto z gruszkami i cynamonem
Ciasteczka z patelni • Kolejny Ciasteczka z patelni

Zajrzyj też tutaj

Ciasteczka dwuskładnikowe (z dodatkiem)  

11 sierpnia 2013
Ciasteczka twarogowe

Ciasteczka twarogowe  

20 czerwca 2020
Szyszki z mleka w proszku

Szyszki z mleka w proszku  

1 kwietnia 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda