Tagliatelle z łososiem i brokułami
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Czyli łosoś w mojej ulubionej postaci. Nawet teraz, kiedy ciąża sprawiła, że na ryby reaguję zdecydowanym „nie lubim!”, połączenie łososia, brokułów i makaronu jest w dalszym ciągu w kategorii – dobre 🙂
Potrzebujemy:
filet z łososia – około 250-300 gram na dwie osoby
cebulę
brokuła
makaron tagliatelle (ja najbardziej lubię domowy, ale kupny też ok)
trochę śmietany
Łososia kroimy w kostkę, cebulę też. Podsmażamy cebulę, dodajemy łososia, solimy, podsmażamy.
W tym samym czasie gotujemy wodę na makaron, wrzucamy makaron, a po chwili brokuła. (Można go oczywiście ugotować osobno, ale mi się nie chce brudzić jeszcze jednego gara). Odcedzamy makaron z brokułem i dorzucamy do łososia. Dodajemy z 2 łychy śmietany i mieszamy. I gotowe.
Alternatywnie: Ewa
W zasadzie nic nie zmieniam 😉 Daję tylko makaron szpinakowy – pasuje mi kolorystycznie 😀 No i zdaje się, że porcje robię większe 😉
Fot. Ania |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |