||||

Owsianka jabłkowa z jogurtem

Poleca: Ewa
Źródło: Lekko w kuchni

Nie mogę się przekonać do owsianek. Nie lubię takiej ciepłej „mamałygi”, nawet jeśli dodam mnóstwo ziaren i owoców, żeby zabić smak ciepłego mleka z płatkami 🙂 Ale na zimno, z jogurtem – czemu nie 🙂 Ta wersja bardzo mi smakowała. Choć szczerze mówiąc, ilość płatków jest dość symboliczna…

Kategoria, , , , Liczba porcji1 porcja

Składniki
 2 szt. jabłka
 ½ szkl. wody
 4 łyżka/łyżki/łyżek płatków owsianych
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu
 400 g jogurtu greckiego
 1 łyżka/łyżki/łyżek miodu
 bakalie lub orzechy (opcjonalnie)

1

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dorzucamy płatki owsiane.

2

Gotujemy całość do miękkości płatków, czyli przez kilka minut. Na koniec dodajemy cynamon.

3

Miękkie płatki z jabłkami zostawiamy do przestudzenia. Można taki mus przygotować wcześniej i przechowywać go w lodówce.

4

Mus jabłkowy przekładamy do szklanki na przemian z jogurtem posłodzonym łyżką miodu. Posypujemy bakaliami lub orzechami.

Składniki

Składniki
 2 szt. jabłka
 ½ szkl. wody
 4 łyżka/łyżki/łyżek płatków owsianych
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu
 400 g jogurtu greckiego
 1 łyżka/łyżki/łyżek miodu
 bakalie lub orzechy (opcjonalnie)

Przepis

1

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dorzucamy płatki owsiane.

2

Gotujemy całość do miękkości płatków, czyli przez kilka minut. Na koniec dodajemy cynamon.

3

Miękkie płatki z jabłkami zostawiamy do przestudzenia. Można taki mus przygotować wcześniej i przechowywać go w lodówce.

4

Mus jabłkowy przekładamy do szklanki na przemian z jogurtem posłodzonym łyżką miodu. Posypujemy bakaliami lub orzechami.

Owsianka jabłkowa z jogurtem

Podobne wpisy