Owsianka jabłkowa z jogurtem
Poleca: Ewa
Źródło: Lekko w kuchni
Nie mogę się przekonać do owsianek. Nie lubię takiej ciepłej „mamałygi”, nawet jeśli dodam mnóstwo ziaren i owoców, żeby zabić smak ciepłego mleka z płatkami 🙂 Ale na zimno, z jogurtem – czemu nie 🙂 Ta wersja bardzo mi smakowała. Choć szczerze mówiąc, ilość płatków jest dość symboliczna…
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dorzucamy płatki owsiane.
Gotujemy całość do miękkości płatków, czyli przez kilka minut. Na koniec dodajemy cynamon.
Miękkie płatki z jabłkami zostawiamy do przestudzenia. Można taki mus przygotować wcześniej i przechowywać go w lodówce.
Mus jabłkowy przekładamy do szklanki na przemian z jogurtem posłodzonym łyżką miodu. Posypujemy bakaliami lub orzechami.
Składniki
Przepis
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dorzucamy płatki owsiane.
Gotujemy całość do miękkości płatków, czyli przez kilka minut. Na koniec dodajemy cynamon.
Miękkie płatki z jabłkami zostawiamy do przestudzenia. Można taki mus przygotować wcześniej i przechowywać go w lodówce.
Mus jabłkowy przekładamy do szklanki na przemian z jogurtem posłodzonym łyżką miodu. Posypujemy bakaliami lub orzechami.