Pan de sal

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Potrzeba chwili. Jak zwykle, jeśli chodzi u mnie o pieczenie pieczywa. Banalnie proste bułeczki. Smaczne i co dla mnie najważniejsze – neutralne smakowo, czyli mogę położyć na nie i słodki miód, i wędlinę.
No i składniki! Jeśli zaopatrzysz się w kilka paczuszek suchych drożdży, to wystarczy – resztę składników zawsze masz w domu i w każdej chwili możesz te bułeczki zrobić.

Składniki:
(na około 12 bułeczek)
4 szkl. mąki pszennej chlebowej
1 i 1/3 szkl. letniej wody
1/4 szkl. oleju
1,5 łyżeczki cukru
12 g suchych drożdży
bułka tarta do obtoczenia

W misce wymieszałam składniki suche, w szklance mokre i połączyłam. Wyrobiłam miękkie elastyczne ciasto. Odstawiłam do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (około 1,5 godziny). Zawsze się zastanawiałam, skąd ludzie wiedzą, że podwoiło to to objętość. 🙂 Żeby mieć pewność stosuję metodę na wykałaczkę. Rozpłaszczam ciasto w misce tak, żeby wszędzie miało tę samą wysokość. Wbijam wykałaczkę, patrzę, na jakiej wysokości jest ciasto, i przełamuję ją w literę L w miejscu dwukrotnie wyższym. Jak mi ciasto dojedzie do poziomu ułamanego patyczka, znaczy – jest idealnie.

No, to wracamy do ciasta. Po wyrośnięciu chwilę wyrabiamy, a potem rozwałkowujemy na prostokąt. Zwijamy w rulonik, dość gruby. Obtaczamy w bułce tartej, a następnie kroimy na plastry. Układamy na wyłożonej papierem blasze rozcięciem w górę. Odstawiamy na jakieś 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Pieczemy w 200 stopniach do zezłocenia – około 20 minut. Studzimy na kratce.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Podobne wpisy