|

Quiche z cebulą

Poleca: Ewa
Źródło: Kotlet.tv

Fot. Ewa

Zima w tym roku dała popalić. Tak nas osłabiła, że kontakt z pierwszym świeżym wiosennym powietrzem rozłożył nas na łopatki. Prawie wszyscy w domu zaśpikani 😉 Trzeba się jakoś ratować. A że syropu cebulowego nikt nie zdzierży, to chociaż quiche z cebulą zajadamy.
Przepis na ciasto z dodatkiem wody jest chyba moim ulubionym sposobem robienia kruchego ciasta do tart. O ile w plackach wolę kruche ciasto gęste i treściwe, o tyle tutaj pasuje mi właśnie takie – „półfrancuskie”, kruche, suchutkie, po prostu idealne.

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50-60 g wody
ciut soli

Farsz:
5-6 cebul
masło (najlepiej klarowane, bo do smażenia)
1 łyżka mąki
2 jajka
2/3 szkl. kremówki (u mnie jogurt naturalny)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1/2 szkl. startego sera żółtego

Szybko wyrabiamy kruche ciasto. Wodę dodajemy na koniec, patrząc, ile jej ciasto zabierze. Owijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.

W międzyczasie kroimy cebulę (drobno lub w piórka – jak kto woli) i zezłacamy ją na maśle.
W misce mieszamy pozostałe składniki farszu – śmietanę, jajka, ser (u mnie dziś żółtego brak, więc sprofanowałam francuską potrawę, dodając włoski parmezan), mąkę – doprawiamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty, tak żeby wypełniało całe dno i brzegi. Przykrywamy folią aluminiową (albo inną do pieczenia), wysypujemy na wierzch fasolę albo porcelanowe kulki i zapiekamy w 200 stopniach 15 minut, a potem jeszcze 5 minut bez obciążenia i bez folii.
Wyjmujemy upieczone ciasto. Wykładamy na nie cebulę, polewamy masą śmietanowo-jajeczną i wkładamy do piekarnika – tym razem do 180 stopni na 30 minut. Kroimy po lekkim ostudzeniu.

Fot. Ewa

Podobne wpisy