• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania jarskie

Quiche z cebulą

7 maja 2013 • 3  

Poleca: Ewa
Źródło: Kotlet.tv

Fot. Ewa

Zima w tym roku dała popalić. Tak nas osłabiła, że kontakt z pierwszym świeżym wiosennym powietrzem rozłożył nas na łopatki. Prawie wszyscy w domu zaśpikani 😉 Trzeba się jakoś ratować. A że syropu cebulowego nikt nie zdzierży, to chociaż quiche z cebulą zajadamy.
Przepis na ciasto z dodatkiem wody jest chyba moim ulubionym sposobem robienia kruchego ciasta do tart. O ile w plackach wolę kruche ciasto gęste i treściwe, o tyle tutaj pasuje mi właśnie takie – “półfrancuskie”, kruche, suchutkie, po prostu idealne.

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50-60 g wody
ciut soli

Farsz:
5-6 cebul
masło (najlepiej klarowane, bo do smażenia)
1 łyżka mąki
2 jajka
2/3 szkl. kremówki (u mnie jogurt naturalny)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1/2 szkl. startego sera żółtego

Szybko wyrabiamy kruche ciasto. Wodę dodajemy na koniec, patrząc, ile jej ciasto zabierze. Owijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.

W międzyczasie kroimy cebulę (drobno lub w piórka – jak kto woli) i zezłacamy ją na maśle.
W misce mieszamy pozostałe składniki farszu – śmietanę, jajka, ser (u mnie dziś żółtego brak, więc sprofanowałam francuską potrawę, dodając włoski parmezan), mąkę – doprawiamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty, tak żeby wypełniało całe dno i brzegi. Przykrywamy folią aluminiową (albo inną do pieczenia), wysypujemy na wierzch fasolę albo porcelanowe kulki i zapiekamy w 200 stopniach 15 minut, a potem jeszcze 5 minut bez obciążenia i bez folii.
Wyjmujemy upieczone ciasto. Wykładamy na nie cebulę, polewamy masą śmietanowo-jajeczną i wkładamy do piekarnika – tym razem do 180 stopni na 30 minut. Kroimy po lekkim ostudzeniu.

Fot. Ewa

#cebula, #ser żółty, #tarty
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Karmelowiec Poprzedni
Placuszki z bananami (i ricottą) • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Roladki drobiowe ze szparagami  

19 maja 2014

Omlet ze szpinakiem i mozzarellą  

28 lipca 2013

Jedzonko powakacyjne  

2 lipca 2013

3 komentarze

  1. Anonimowy

    on 22 lipca 2016 at 06:54
    Odpowiedz

    robiłam wczoraj dla gości,wszystkim smakowało, tak więc przepis zagości u mnie na stałe;) aha jedlismy na zimno;) dodałam od siebie tymianek do nadzienia i trochę czerwonej cebuli dla koloru;) Dzięki;) Aga

    • eva

      on 28 lipca 2016 at 22:55
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę! Ciasto kruche z tego przepisu to moje ulubione do wytrawnych wypieków 🙂

  2. nashelly

    on 7 maja 2013 at 18:06
    Odpowiedz

    Przepysznie 🙂 Kocham wytrawne tarty ! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda