Opcje druku:

Francuskie naleśniki – idealne

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 150 g mąki
 3 szt. jajka
 250 ml mleka
 120 ml wody
 50 g masła roztopionego i lekko przestudzonego
 szczypta soli
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cukru (opcjonalnie)
1

Wszystkie składniki mieszamy mikserem albo trzepaczką, aż się połączą i utworzą gładką masę, bez grudek. Odstawiamy tak przygotowane ciasto na pół godziny

2

Rozgrzewamy mocno patelnię do naleśników. Można ją natłuścić odrobiną masła albo oleju (np. kokosowego), choć nie jest to konieczne. Wylewamy na patelnię porcję ciasta (niecałą chochelkę). Ruszając patelnią w powietrzu na boki, rozlewamy równomiernie ciasto na całej powierzchni.

3

Naleśnik przewracamy na drugą stronę, kiedy nie będzie już przywierał do patelni, czyli po około 2 minutach. Sprawdzamy to drewnianą łopatką, lekko podważając go z boku. Po poruszeniu patelnią powinien się po niej swobodnie przesuwać.

4

Drugą stronę smażymy do zrumienienia.

Nutrition Facts

Servings 0