Opcje druku:

Małdrzyki krakowskie

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 250 g twarogu półtłustego
 2 szt. jajka
 1 łyżka/łyżki/łyżek roztopionego i ostudzonego masła
 1 łyżka/łyżki/łyżek cukru
 6 łyżka/łyżki/łyżek mąki
1

Twaróg rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy jajka, masło i mąkę i całość mieszamy. Jeśli masa jest jeszcze zbyt klejąca, można dosypać trochę mąki. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, tak żeby placki nie rozlewały się na boki po wyłożeniu ich na patelnię.

2

Nakładamy płaskie, okrągłe porcje ciasta na patelnię – najlepiej taką do smażenia bez tłuszczu. Smażymy małdrzyki z obu stron na złoto na niewielkim ogniu. Można dodać do smażenia odrobinę masła klarowanego, ale nie jest to konieczne.

Nutrition Facts

Servings 0