Opcje druku:

Naleśniki z kaszy jaglanej

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 1 szkl. kaszy jaglanej
 5 łyżka/łyżki/łyżek skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
 1 szkl. mleka
 1 szt. jajko
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek oleju
 szczypta soli
1

Suchą kaszę przelewamy dokładnie trzy razy – najpierw zimną wodą, potem wrzątkiem i znowu zimną. Przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcjach 1 szkl. kaszy – 1,5 szkl. wody (można też przyjąć, że wody wlewamy tyle, żeby wystawała ponad kaszę na dwa palce).

2

Przykrywamy garnek, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut z lekko uchyloną pokrywką. Cały płyn powinien się wchłonąć. Nie mieszamy kaszy w czasie gotowania.

3

Ugotowaną kaszę blendujemy na gładki krem i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy skrobię, mleko, jajko, olej i szczyptę soli – i całość miksujemy. Ciasto powinno mięc dość gęstą konsystencję, gęstszą niż tradycyjne naleśnikowe. Jeśli jednak będzie zbyt zwarte, można dolać odrobinę mleka.

4

Smażymy naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej patelni na dużym ogniu – mniej więcej po minucie z każdej strony.

Nutrition Facts

Servings 0