Opcje druku:

Omlet zawijany z piekarnika

Liczba porcji1 porcjaCzas gotowania/pieczenia/smażenia15 min

Składniki
 8 szt. jajek
  szkl. mąki
 1 szkl. mleka
 1 ½ szkl. żółtego sera
 dodatki, np. papryka czerwona, pietruszka, wędlina, cebula
 sól, pieprz
1

Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem, dodając stopniowo mąkę. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

Dużą prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby końce papieru zawijały się ku górze – dzięki temu masa jajeczna nie spłynie pod papier.

3

Na formę wyłożoną papierem wylewamy masę jajeczną. Rozkładamy równomiernie na całej powierzchni pokrojone lub posiekane dodatki. Posypujemy całość startym żółtym serem.

4

Zapiekamy omlet w 180 stopniach przez ok. 15 minut – masa jajeczna musi się ściąć.

5

Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągamy omlet z formy razem z papierem, przekładamy na deskę i zwijamy, zaczynając od krótkiego boku. Zwijamy omlet razem z papierem, stopniowo go odrywając.

6

Kroimy po lekkim przestudzeniu.

Nutrition Facts

Servings 0