Opcje druku:

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 250 g jogurtu naturalnego
 2 szt. jajka
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 1 ⅓ szkl. mąki
 2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek proszku do pieczenia
 szczypta soli
 kilka truskawek
 cukier puder do oprószenia
1

Jogurt, jajka i olej miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Dodajemy cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sól i ponownie miksujemy lub mieszamy trzepaczką – do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste.

2

Na nagrzaną suchą patelnię nakładamy porcje ciasta, zachowując odstępy między nimi, bo sporo urosną. Smażymy na małym ogniu ok. 2 minut . Pod koniec smażenia w napuszone placki wciskamy plasterki truskawek. Obracamy placki na drugą stronę i smażymy na małym ogniu jeszcze przez ok. 2 minut .

3

Przed nałożeniem kolejnych porcji ciasta dokładnie wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym.

4

Po usmażeniu posypujemy placuszki cukrem pudrem.