SOS:
2 łyżki mleka mieszamy z 1 łyżką budyniu.
Resztę mleka ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Dodajemy proszek budyniowy i ponownie zagotowujemy, ciągle mieszając. Ściągamy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Racuszki:
Jajka roztrzepujemy z kefirem (można mikserem).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do jajek. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę bez grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażymy małe placuszki na suchej patelni do naleśników lub na rozgrzanym oleju. Z obu stron na złoty kolor. Jeśli używaliśmy oleju, odsączamy placki na ręczniku papierowym.
Podajemy na ciepło, z sosem waniliowym.
Servings 0