Opcje druku:

Racuszki na kefirze z sosem waniliowym

Liczba porcji1 porcja

Składniki na sos waniliowy
 ½ szkl. mleka (+ dodatkowo 2 łyżki)
 100 ml śmietanki kremówki
 1 łyżka/łyżki/łyżek cukru
 1 opak. cukru waniliowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek budyniu waniliowego
Składniki na racuszki z kefiru
 350 g kefiru
 2 szt. jajka
 1 szkl. mąki
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek proszku do pieczenia
 2 łyżka/łyżki/łyżek cukru
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cukru waniliowego
1

SOS:
2 łyżki mleka mieszamy z 1 łyżką budyniu.
Resztę mleka ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Dodajemy proszek budyniowy i ponownie zagotowujemy, ciągle mieszając. Ściągamy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce.

2

Racuszki:
Jajka roztrzepujemy z kefirem (można mikserem).

3

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do jajek. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę bez grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

4

Smażymy małe placuszki na suchej patelni do naleśników lub na rozgrzanym oleju. Z obu stron na złoty kolor. Jeśli używaliśmy oleju, odsączamy placki na ręczniku papierowym.

5

Podajemy na ciepło, z sosem waniliowym.

Nutrition Facts

Servings 0