Opcje druku:

Szakszuka – przepis podstawowy

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 4 szt. pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki)
 1 szt. czerwona papryka
 1 szt. cebula
 3 ząbki czosnku
 ostry przecier paprykowy (opcjonalnie)
 6 szt. jajek
 sól, pieprz, ulubione zioła
 ser żółty do posypania (opcjonalnie)
1

Pomidory zalewamy wrzątkiem i po odczekaniu kilku minut zdejmujemy z nich skórkę.

2

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone pomidory i pokrojoną paprykę, można dodać też ostry przecier. Doprawiamy i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając.

3

Kiedy warzywa będą miękkie, wybijamy na wierzch jajka - od tej pory już nie mieszamy. Jajka można delikatnie posolić i przykryć pokrywką. Czekamy, aż białko się zetknie, a żółtko pozostanie płynne.  Wtedy zdejmujemy szakszukę z ognia i podajemy. Przed podaniem można posypać ją startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem.

Nutrition Facts

Servings 0