Opcje druku:

Tortilla

Liczba porcji1 porcja

Składniki na tortille
 2 szkl. mąki pszennej
 ½ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli
 3 łyżka/łyżki/łyżek smalcu
  szkl. gorącej wody
Składniki na nadzienie
 mała kapusta pekińska
 papryka czerwona, zielona lub żółta
 kilka ogórków konserwowych
 cebula
 pomidor
 pierś z kurczaka
 przyprawa do kebaba
 trochę oleju do usmażenia mięsa
Składniki na sos czosnkowy
 majonez
 jogurt naturalny gęsty
 czosnek przepuszczony przez praskę lub czosnek granulowany
 sól, pieprz do smaku
1

SOS:
Dobrze jest zacząć od przygotowania sosu, żeby zdążył się przegryźć. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy sos do lodówki.

2

Tortilla
Przesianą mąkę i sól wsypujemy do miski. Do wrzątku wkładamy smalec i czekamy, aż się rozpuści. Do mąki stopniowo dodajemy wodę z tłuszczem i mieszamy ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i odkładamy na godzinę przykryte folią, żeby nie wyschło. (W międzyczasie przygotowujemy nadzienie).

Po godzinie dzielimy ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy ok. 18-19 cm. Smażymy tortille na suchej rozgrzanej patelni. Na początek z jednej strony – do czasu pojawienia się bąbli, potem na drugiej stronie. Odkładamy placki na ściereczkę i przykrywamy je, żeby zbytnio nie wyschły.

3

Nadzienie
Pierś z kurczaka kroimy na paski, doprawiamy przyprawą do kebaba i smażymy na patelni ze wszystkich stron.

Warzywa kroimy (pomidory przed pokrojeniem można sparzyć i obrać ze skórki).

4

Usmażone tortille wypełniamy nadzieniem: smarujemy placek sosem, nakładamy warzywa, mięso, polewamy jeszcze raz sosem i zawijamy. Najlepiej jest na początku zagiąć do góry dolną część tortilli, a potem zawinąć do środka boki. Żeby placki nie rozwijamy się w czasie jedzenia, dolną część można zawinąć w folię aluminiową.

Nutrition Facts

Servings 0