Sałatka z curry i tuńczykiem
Poleca: Iwona
Źródło: Coś pysznego
Fot. Iwona |
Curry daje tej sałatce niezapomniany smak… Bardzo nam smakowała i na pewno będę do niej często wracać… Zupełnie nowa odsłona sałatki z tuńczykiem i ryżem – według mnie najlepsza jaką do tej pory dane mi było próbować…
Składniki:
1 torebka ryżu
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 mała czerwona cebula
pół czerwonej sporej papryki lub papryki konserwowej
kilka ogórków konserwowych
pół puszki kukurydzy
pół puszki groszku
pół puszki czerwonej fasoli (opcjonalnie)
kilka łyżek majonezu
1 łyżka musztardy o smaku curry (opcjonalnie)
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz, curry, czosnek granulowany
Do miski wrzucamy odsączone: kukurydzę, groszek i fasolę. Cebule, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do miski. Wrzucamy również odsączonego tuńczyka i ostudzony ugotowany ryż. Mieszamy z majonezem i musztardą curry, jeśli taką posiadacie, jeżeli nie – zwykła musztarda wystarczy, a do niej przyprawa curry. Przyprawiamy. Sałatka jest najlepsza, gdy postoi kilka godzin w lodówce.
Fot. Iwona |