|

Sałatka z rzodkiewką, brokułami i jajkiem



Zanim pożegnamy na długie zimowe miesiące świeże warzywa i większość owoców, zostaje jeszcze trochę czasu na przygotowanie sałatek. Zaprezentowana niżej łączy w sobie to, co lubię najbardziej – łatwość i szybkość przygotowania, a na dokładkę sos czosnkowy. Zapraszam do próbowania.

Składniki:
gotowa mieszanka sałat
1 pęczek brokuła
1 pęczek rzodkiewek
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki pestek dyni
sól, pieprz
oliwa, sok z cytryny i miód do smaku
sos czosnkowy

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy krótko (ok. 4-5 minut) w osolonej gorącej wodzie lub na parze.

W salaterce układamy sałatę, różyczki brokuła, pokrojoną w kostkę lub plastry rzodkiewkę. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy mieszanką oliwy z sokiem z cytryny i miodem.

Na wierzchu układamy przekrojone na pół jajka. Polewamy sosem czosnkowym i dekorujemy pestkami dyni.

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Podobne wpisy