Sałatka na krakersach
Sałatka na krakersach robi ostatnio furorę na blogach kulinarnych. Ktoś powiedział o niej, że „ma swoje 5 minut”. I coś w tym jest! Ale nie ma się co dziwić, jest łatwa w przygotowaniu, smaczna, a przy tym efektownie wygląda, nawet jeśli ktoś – podobnie jak ja – nie za bardzo przyłoży się do starannego wykończenia kolejnych warstw. Czasem w sklepach można trafić na grubsze krakersy, chyba nawet mają na opakowaniu adnotację, że nadają się do przekąsek i kanapek. Jeśli je zauważycie, kupcie koniecznie do tej sałatki – będzie jeszcze lepsza.
Składniki
18 szt. krakersów
50 g startego żółtego sera
1 puszka ryby w pomidorach (u mnie makrela) lub tuńczyka
3 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
gruby szczypior do dekoracji
Rybę wyjmujemy z puszki i rozdrabniamy widelcem.
Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. I białka, i żółtka ścieramy na tarce do osobnych miseczek. Starte białka mieszamy z 2 łyżkami majonezu.
Starty ser żółty również mieszamy z 2 łyżkami majonezu.
Szczypior siekamy.
Układamy sałatkę warstwami:
- Sześć krakersów układamy koło siebie, tworząc prostokąt 3 x 2.
- Na krakersy wykładamy cały ser żółty z majonezem.
- Na ser kładziemy kolejną warstwę krakersów.
- Teraz wykładamy rybę.
- Znów krakersy.
- Teraz kolej na białka z majonezem.
- Na białka wykładamy starte żółtka.
- Całość posypujemy szczypiorkiem.
Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem