Sernik w cieście czekoladowym - połączenie sernika i murzynka
|

Sernik w cieście czekoladowym

Sernik na czekoladowym brownie jest pyszny, ale bardzo ciężki. Jeśli wolicie trochę lżejsze ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Sernik w cieście czekoladowym to połączenie puszystego, wilgotnego sernika i murzynka. Sernik minimalnie opada – taka jego natura, ale murzynek pozostaje ładnie wypieczony i lekki. Jeśli macie w domu więcej amatorów sernika i czekolady, pieczcie od razu dwie porcje – ten sernik znika z prędkością nadzwyczajną!

Składniki

(na formę ok. 20 x 30 cm)

Ciasto czekoladowe

1 szkl. mleka
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
50 g gorzkiej czekolady
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

W garnku podgrzewamy mleko, masło, cukier i kakao. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Na koniec dorzucamy kawałki czekolady. Podgrzewać do rozpuszczenia, po czym zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

Do przestudzonej masy kakaowej dodajemy żółtka po jednym i mieszamy trzepaczką. Dodajemy też mąkę przesianą z sodą i delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach – tylko do połączenia się składników.

Białka na razie odkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.

Sernik

750 g twarogu półtłustego (podwójnie zmielonego)
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
2/3 szkl. cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
50 g masła roztopionego i przestudzonego

Twaróg (zmielony przynajmniej dwukrotnie), żółtka (białka dokładamy do białek pozostałych z masy czekoladowej – będą ubijane razem), cukier, mąki i masło miksujemy krótko – tylko do połączenia się składników.

Uwaga! Jeśli używamy tłustego twarogu z wiaderka (min. 18% tłuszczu), ilość masła można zmniejszyć do 25 g.

Wszystkie białka (schłodzone!) ubijamy na sztywną pianę. Połowę dodajemy do masy czekoladowej, połowę do serowej i delikatnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy cienką warstwę masy czekoladowej. Na nią wykładamy masę serową, tworząc z niej nieregularne plamy. Następnie wykładamy obie masy na przemian, mieszając jedną z drugą.

Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w uchylonym wyłączonym piekarniku (na ok. 30-60 minut). Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy