Surowe brownie
|

Surowe brownie – tylko 3 składniki

Było pieczywo, było danie obiadowe, musiałam spróbować także czegoś na słodko, żeby recenzja mogła być pełna. Póki co jest 1:1. Focaccia zupełnie mnie nie zachwyciła, ale za to obiad z soczewicą zniknął szybko z naszych talerzy.

Mój wybór padł tym razem na na surowe brownie. Kilka składników, bardzo szybkie przygotowanie i… no właśnie. Jest bardzo smaczne, ale w zasadzie czuć w nim głównie daktyle. Na jedno by wyszło, gdybym zjadła je bez kombinowania.

Konieczny będzie dobry blender, żeby przygotować to danie. Małe malaksery albo blendery ręczne o niewielkiej mocy mogą sobie nie poradzić. Nie warto też dodawać miodu. Daktyle dają tyle słodyczy, że już naprawdę nic więcej nie trzeba.

Oczywiście można dodać swoje składniki. Ja dorzuciłam trochę wiórków kokosowych. Doskonalne się sprawdzą też wszelkie bakalie czy kawałki czekolady.

Składniki

140 g orzechów pekan (albo orzechów włoskich, migdałów lub nawet pestek słonecznika)
400 g daktyli bez pestek
3 łyżki gorzkiego kakao
50 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)
2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Orzechy mielimy w malakserze na drobno. Dodajemy pozostałe składnik i całość blendujemy. Powstałą masę przekładamy do formy, ugniatamy i wkładamy ją do zamrażarki na min. godzinę.

Po tym czasie można już kroić ciasto. Brownie przechowujemy w lodówce.

Źródło: Ella Woodward, Smakowita Ella

Podobne wpisy