Syrop z imbiru z miodem i cytryną

Syrop z imbiru

Moje dzieci powiedziały, że ten syrop smakuje jak miód z pieprzem. I coś w tym jest – imbir dodaje mu mocy i ostrości. Ale jak na imbir przystało, ma niesamowite właściwości, jeśli chodzi o poprawę odporności, tak potrzebną szczególnie zimą i na przednówku. Jeśli przygotujecie syrop z imbiru z dodatkiem miodu albo cytryny, zyskacie prawdziwą leczniczą miksturę. Oczywiście sam syrop nie sprawi, że będziecie zdrowi przez cały rok. Trzeba do tego dodać dobrą dietę, dużo ruchu, nieprzegrzewanie organizmu – czyli wszystko to, co składa się na zdrowy tryb życia. Ale kurację domowymi syropami tak czy inaczej bardzo polecam. Moje dzieci piją od kilku lat syrop z czosnku przy każdym katarze i choroby trzymają się od nas z daleka!

Składniki

korzeń imbiru o długości ok. 4 cm
1 szkl. cukru lub 3-4 łyżki miodu
1 cytryna (opcjonalnie)
1 szkl. wody

Imbir obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier – jeśli go używamy. Wodę z imbirem gotujemy pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) przez ok. godzinę.

Jeśli dosładzamy syrop miodem, a nie cukrem, miód dodajemy po lekkim przestudzeniu ugotowanego syropu.

Po przestudzeniu do syropu można też dodać sok z cytryny.

Syrop przelewamy do słoiczka i przechowujemy zamknięty w lodówce do tygodnia. Pijemy po łyżeczce rano i wieczorem. Można też dodać syrop do herbaty.

Podobne wpisy