Szaszłyki z piekarnika z mięsnymi kulkami
||||

Szaszłyki z piekarnika z mięsnymi kulkami

Szaszłyki z piekarnika? Czemu nie! Szczególnie kiedy za oknem wiosna jeszcze nie może się zdecydować, czy przyjść na dobre. Do mięsa możecie dodać swoje ulubione przyprawy, możecie też wykorzystać gotowe ciasto na pizzę albo nawet ciasto francuskie. Chociaż polecam przygotować ciasto samodzielnie w domu, wtedy będzie najsmaczniejsze. Przed pieczeniem warto posypać szaszłyki serem. Oczywiście podajemy je z ulubionymi sosami.

Składniki

Ciasto

250 g mąki pszennej tortowej lub chlebowej
1 łyżka oliwy
4 g drożdży suchych
100-110 ml wody
1/2 łyżki cukru
szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy ręcznie lub robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy mięso.

Kulki mięsne

500 g mielonego mięsa drobiowego
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, ulubione zioła

Dodatkowo

patyczki do szaszłyków
ser mozzarella lub żółty

Wszystkie składniki na mięsne kulki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy tak, żeby utworzyły zwartą masę. Jeśli za bardzo się klei, dosypujemy odrobinę bułki tartej, ale nie za dużo, żeby mięso nie wyszło za twarde. Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki i formujemy z nich dość grube rulony. Nabijamy paski ciasta na przemian z kulkami mięsnymi na patyczki do szaszłyków, tworząc przeplatankę jak na zdjęciu. Układamy szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na czas nagrzewania się piekarnika.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, aż mięso przestanie być surowe, a ciasto się zarumieni. Po tym czasie posypujemy szaszłyki startym serem i wkładamy do zapieczenia jeszcze na ok. 3-5 minut. Podajemy ciepłe z ulubionym sosem.

Szaszłyki z piekarnika z mięsnymi kulkami

 

Podobne wpisy