Tarta Julii Child z cebulą i kiełbasą
Znalazłam już co prawda swoje idealne ciasto kruche na spód do tarty (z przepisu na tartę cebulową), ale postanowiłam spróbować, jak smakuje ciasto słynnej Julii Child. Było smaczne, delikatne, kruche, ale jak dla mnie – trochę za bardzo maślane (jak zresztą wszystko u Julii). Za to sam farsz jest łatwy do przygotowania i naprawdę smaczny. Tarta Julii Child może nie wygra z moją ulubioną cebulową, ale od czasu do czasu będą po ten przepis sięgać.
Składniki
Ciasto
(na formę o średnicy 23 cm)
1 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
85 g zimnego masła
1/4 szkl. zimnej wody
Farsz
4-5 cebul
1-2 laski kiełbasy
1 szkl. jogurtu naturalnego lub śmietany
3 jajka
1/2 szkl. startego żółtego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zagniatamy ciasto, wodę dodając stopniowo. W zależności od konsystencji ciasta, można dać jej więcej lub nie dolać całej. Ciasto formujemy w kształt kuli, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Można je też zamrozić i zostawić na później.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy na natłuszczoną masłem formę do tarty o średnicy 23 cm, wykładając nim spód i boki. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy na wierzch fasolę, kaszę albo ceramiczne kulki dla obciążenia.
Pieczemy ciasto w 230 stopniach przez 10 minut pod przykryciem i 5 minut bez folii i obciążenia.
Kiedy tarta jest w piekarniku, przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy (nie musi być drobno) i podsmażamy na maśle, aż zmięknie i się zarumieni. Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki. Jogurt lub śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą (uwaga z solą! kiełbasa i ser są już słone!), pieprzem i gałką muszkatołową.
Na upieczoną tartę wykładamy podsmażoną cebulę, na nią wylewamy sos z jogurtu, a na nim układamy plasterki kiełbasy. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy tartę w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut. Kroimy po lekkim przestudzeniu.
Źródło: Julia Child, Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni
Przeczytaj recenzję książki Gotuj z Julią na naszym blogu i wypróbuj więcej przepisów!