|

Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Nie było pomysłu na obiad na dziś, a były różne rzeczy w lodówce. Stałam i myślałam, aż wymyśliłam.
Mi smakowało, dzieciom smakowało.
Może i Wam posmakuje.

Składniki:
1 ciasto francuskie
250 gram mięsa mielonego
1 cebula
6-8 pieczarek (dużych)
2 ząbki czosnku
1 malutki przecier pomidorowy
troszkę keczupu
1 jajko
ser żółty (tarty)
sól, pieprz

Blaszkę do tarty wykładamy ciastem francuskim, pamiętając, aby brzegi były wysokie (aby nic nie wyleciało). Smarujemy odrobiną keczupu. A jeśli zostanie nam troszkę ciasta, to tniemy je na paseczki i ułożymy je na końcu na samym wierzchu tarty.

Mięso mielone podsmażamy bez tłuszczu (wystarczająco wytopi się go z mięsa), doprawiamy solą i pieprzem (ja dorzucam też natkę pietruszki, bo lubię).

Osobno podsmażamy pokrojone w paseczki pieczarki z pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem (podsmażam pod przykryciem i wtedy nie potrzebuję dodawać żadnego tłuszczu).
Jeśli jest potrzeba odsączyć je z nadmiaru wody czy tłuszczu, to odsączamy.

Mieszamy mięso z pieczarkami i zalewamy przecierem pomidorowym. Chwilkę podsmażamy razem, doprawiając według własnego gustu.
Wykładamy farsz na ciasto francuskie.

Rozkłócone w miseczce jajko mieszamy z odrobiną startego sera i równomiernie rozlewamy po farszu (można rzecz jasna wymieszać farsz z jajkiem jeszcze przed wyłożeniem na ciasto :)).
Jeśli mamy paseczki ciasta, wykładamy je na wierzchu.

Pieczemy około 20 minut w 180 st.
Wyciągamy, posypujemy startym żółtym serem (ilość według uznania) i wstawiamy na jeszcze 10-15 minut do piekarnika, aby ser się stopił, a tarta dopiekła.

PS. Do farszu rzecz jasna można dodać kukurydzę, można dodać paprykę, można dodać wszystko to, co smakuje nam w połączeniu z mięsem mielonym.

Fot. Gabi

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Czas na ciasto francuskie

Podobne wpisy