• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

2 maja 2013 • 2  

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Nie było pomysłu na obiad na dziś, a były różne rzeczy w lodówce. Stałam i myślałam, aż wymyśliłam.
Mi smakowało, dzieciom smakowało.
Może i Wam posmakuje.

Składniki:
1 ciasto francuskie
250 gram mięsa mielonego
1 cebula
6-8 pieczarek (dużych)
2 ząbki czosnku
1 malutki przecier pomidorowy
troszkę keczupu
1 jajko
ser żółty (tarty)
sól, pieprz

Blaszkę do tarty wykładamy ciastem francuskim, pamiętając, aby brzegi były wysokie (aby nic nie wyleciało). Smarujemy odrobiną keczupu. A jeśli zostanie nam troszkę ciasta, to tniemy je na paseczki i ułożymy je na końcu na samym wierzchu tarty.

Mięso mielone podsmażamy bez tłuszczu (wystarczająco wytopi się go z mięsa), doprawiamy solą i pieprzem (ja dorzucam też natkę pietruszki, bo lubię).

Osobno podsmażamy pokrojone w paseczki pieczarki z pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem (podsmażam pod przykryciem i wtedy nie potrzebuję dodawać żadnego tłuszczu).
Jeśli jest potrzeba odsączyć je z nadmiaru wody czy tłuszczu, to odsączamy.

Mieszamy mięso z pieczarkami i zalewamy przecierem pomidorowym. Chwilkę podsmażamy razem, doprawiając według własnego gustu.
Wykładamy farsz na ciasto francuskie.

Rozkłócone w miseczce jajko mieszamy z odrobiną startego sera i równomiernie rozlewamy po farszu (można rzecz jasna wymieszać farsz z jajkiem jeszcze przed wyłożeniem na ciasto :)).
Jeśli mamy paseczki ciasta, wykładamy je na wierzchu.

Pieczemy około 20 minut w 180 st.
Wyciągamy, posypujemy startym żółtym serem (ilość według uznania) i wstawiamy na jeszcze 10-15 minut do piekarnika, aby ser się stopił, a tarta dopiekła.

PS. Do farszu rzecz jasna można dodać kukurydzę, można dodać paprykę, można dodać wszystko to, co smakuje nam w połączeniu z mięsem mielonym.

Fot. Gabi

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Czas na ciasto francuskie
#ciasto francuskie, #mięso mielone, #pieczarki, #tarty, #wieprzowina
Gabi

Gabi

Za gotowanie bierze się, kiedy ma do tego wenę - wtedy sprawia jej to dużą przyjemność. Uwielbia czytać, najlepiej wygrzewając się równocześnie na gorących plażach. Ma dwoje dzieci, które - jak sama mówi - są świetne, o ile jej nie wkurzają.

• Oszukany sernik, czyli ciasto z jogurtu Poprzedni Oszukany sernik czyli ciasto z jogurtu
Frittata po polsku • Kolejny Frittata po polsku

Zajrzyj też tutaj

Pieczony schab  

3 marca 2013

Deser bananowy  

5 marca 2014

Kapuśniaczki drożdżowe  

17 czerwca 2013

2 komentarze

  1. Anonimowy

    on 16 października 2013 at 13:28
    Odpowiedz

    A po co Ci przecier?

    • Ewa P.

      on 17 października 2013 at 09:42
      Odpowiedz

      "Mieszamy mięso z pieczarkami i zalewamy przecierem pomidorowym." 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda