• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

2 maja 2013 • 2  

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Nie było pomysłu na obiad na dziś, a były różne rzeczy w lodówce. Stałam i myślałam, aż wymyśliłam.
Mi smakowało, dzieciom smakowało.
Może i Wam posmakuje.

Składniki:
1 ciasto francuskie
250 gram mięsa mielonego
1 cebula
6-8 pieczarek (dużych)
2 ząbki czosnku
1 malutki przecier pomidorowy
troszkę keczupu
1 jajko
ser żółty (tarty)
sól, pieprz

Blaszkę do tarty wykładamy ciastem francuskim, pamiętając, aby brzegi były wysokie (aby nic nie wyleciało). Smarujemy odrobiną keczupu. A jeśli zostanie nam troszkę ciasta, to tniemy je na paseczki i ułożymy je na końcu na samym wierzchu tarty.

Mięso mielone podsmażamy bez tłuszczu (wystarczająco wytopi się go z mięsa), doprawiamy solą i pieprzem (ja dorzucam też natkę pietruszki, bo lubię).

Osobno podsmażamy pokrojone w paseczki pieczarki z pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem (podsmażam pod przykryciem i wtedy nie potrzebuję dodawać żadnego tłuszczu).
Jeśli jest potrzeba odsączyć je z nadmiaru wody czy tłuszczu, to odsączamy.

Mieszamy mięso z pieczarkami i zalewamy przecierem pomidorowym. Chwilkę podsmażamy razem, doprawiając według własnego gustu.
Wykładamy farsz na ciasto francuskie.

Rozkłócone w miseczce jajko mieszamy z odrobiną startego sera i równomiernie rozlewamy po farszu (można rzecz jasna wymieszać farsz z jajkiem jeszcze przed wyłożeniem na ciasto :)).
Jeśli mamy paseczki ciasta, wykładamy je na wierzchu.

Pieczemy około 20 minut w 180 st.
Wyciągamy, posypujemy startym żółtym serem (ilość według uznania) i wstawiamy na jeszcze 10-15 minut do piekarnika, aby ser się stopił, a tarta dopiekła.

PS. Do farszu rzecz jasna można dodać kukurydzę, można dodać paprykę, można dodać wszystko to, co smakuje nam w połączeniu z mięsem mielonym.

Fot. Gabi

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Czas na ciasto francuskie
#ciasto francuskie, #mięso mielone, #pieczarki, #tarty, #wieprzowina
Gabi

Gabi

Za gotowanie bierze się, kiedy ma do tego wenę - wtedy sprawia jej to dużą przyjemność. Uwielbia czytać, najlepiej wygrzewając się równocześnie na gorących plażach. Ma dwoje dzieci, które - jak sama mówi - są świetne, o ile jej nie wkurzają.

• Oszukany sernik, czyli ciasto z jogurtu Poprzedni Oszukany sernik czyli ciasto z jogurtu
Frittata po polsku • Kolejny Frittata po polsku

Zajrzyj też tutaj

Bakłażan w panierce  

30 maja 2013

Rolada mięsno-pieczarkowa z Nowej Zelandii  

23 lipca 2013

Babka cytrynowa  

28 maja 2013

2 komentarze

  1. Anonimowy

    on 16 października 2013 at 13:28
    Odpowiedz

    A po co Ci przecier?

    • Ewa P.

      on 17 października 2013 at 09:42
      Odpowiedz

      "Mieszamy mięso z pieczarkami i zalewamy przecierem pomidorowym." 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda