Wytrawna chałka na okrągło
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
160 ml ciepłej wody
2 jajka
40 ml oleju słonecznikowego
1 łyżka cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
Z podanych składników wyrabiamy chlebowe ciasto – aż będzie odchodziło od ręki. Można podsypać mąką, jeśli się za bardzo klei. Wyrabiamy kilka minut, formujemy kulę i odstawiamy ją w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy, żeby je odgazować i zabieramy się za splatanie okrągłej chałki.
Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy identyczne wałki. Dwa z nich układamy obok siebie w pionie. Pozostałe dwa układamy na nich w poziomie, tworząc „plus”, ale tak, żeby górny „poziomy” wałek przechodził pod pierwszym pionowym i nad drugim, a dolny wałek – nad pierwszym pionowym i pod drugim.
Fot. Ewa |
Mamy cztery pary wałków. Teraz lewy wałek każdej pary przekładamy nad prawym.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Znowu bierzemy lewy wałek każdej pary (jest pod spodem) i przekładamy go nad sąsiednim, ale tym razem w lewą stronę, czyli nad prawym wałkiem sąsiedniej pary.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Na koniec prawy wałek każdej pary przekładamy nad sąsiednim w prawo, czyli nad lewym wałkiem sąsiedniej pary. Końcówki wałków zawijamy pod spód.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Chałkę kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 30-45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można ją posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.