|

Wytrawna chałka na okrągło

Poleca: Ewa

Fot. Ewa
Moje dziecko na dźwięk słowa „chałka” dostaje maślanych oczu i od razu leci do kuchni, żeby wspiąć się do chlebaka. Ale ile można jeść na śniadanie słodkie kanapki? Ta wytrawna chałka okazała się doskonałym wyjściem z sytuacji 🙂 A do tego okrągły kształt nadaje jej oryginalności.
Składniki:
160 ml ciepłej wody
2 jajka
40 ml oleju słonecznikowego

1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
500 g mąki pszennej chlebowej

2 łyżeczki suszonych drożdży

Z podanych składników wyrabiamy chlebowe ciasto – aż będzie odchodziło od ręki. Można podsypać mąką, jeśli się za bardzo klei. Wyrabiamy kilka minut, formujemy kulę i odstawiamy ją w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy, żeby je odgazować i zabieramy się za splatanie okrągłej chałki.

Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy identyczne wałki. Dwa z nich układamy obok siebie w pionie. Pozostałe dwa układamy na nich w poziomie, tworząc „plus”, ale tak, żeby górny „poziomy” wałek przechodził pod pierwszym pionowym i nad drugim, a dolny wałek – nad pierwszym pionowym i pod drugim.

Fot. Ewa

Mamy cztery pary wałków. Teraz lewy wałek każdej pary przekładamy nad prawym.
Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Znowu bierzemy lewy wałek każdej pary (jest pod spodem) i przekładamy go nad sąsiednim, ale tym razem w lewą stronę, czyli nad prawym wałkiem sąsiedniej pary.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Na koniec prawy wałek każdej pary przekładamy nad sąsiednim w prawo, czyli nad lewym wałkiem sąsiedniej pary. Końcówki wałków zawijamy pod spód.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Chałkę kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 30-45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można ją posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut – aż się ładnie zezłoci.

Podobne wpisy