Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
|

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Po raz pierwszy zrobiłam tę zapiekankę jako piątkowy obiad. Ale w takiej wersji czegoś nam brakowało. Zapiekanka ziemniaczana z cukinią nie do końca nadaje się na osobne danie. Za to rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do grilla! I to jest w naszym domu odkrycie roku.

Składniki

5 dużych ziemniaków
2 cukinie
2 ząbki czosnku
tymianek (świeży lub suszony)
sól, pieprz, czerwona papryka
100 g tartego żółtego sera
2 łyżki oliwy

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (obraną lub ze skórką). Dodajemy przyprawy i połowę startego sera, mieszamy całość z oliwą.

Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową lub rękawem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy przykrycie, posypujemy zapiekankę resztą sera i zapiekamy jeszcze 10-15 minut, już bez przykrycia.

Źródło: Kraina Miodem Płynąca

Podobne wpisy