Chleby na zakwasie

Zakwas żytni wg Hamelmana
Suszenie i reaktywacja zakwasu
Chleb na maślance na zakwasie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chleb z jarmużem na zakwasie
Chleb z orzechami na zakwasie
Chleb z siemieniem lnianym
Chleb żytni z pomidorami
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie
Nocny chleb z makiem na zakwasie
Razowiec z oregano na zakwasie

Zakwas pszenny
Łatwy chleb pszenny

Bułki na zakwasie

Bułki pszenno-orkiszowe na zakwasie
Naany z pomidorami na zakwasie

Chleby na drożdżach

Biały chleb z Winterfell
Chleb 100% gryczany – bez glutenu
Chleb cytrusowy
Chleb czosnkowo-ziołowy
Chleb czosnkowy
Chleb gryczany bezglutenowy
Chleb kukurydziany
Chleb Mikołaj
Chleb odrywany z jarmużem
Chleb orkiszowy z kminkiem
Chleb owsiany z daktylami
Chleb pleciony z pesto
Chleb półrazowy, który się udaje
Chleb pszenno-żytni na piwie
Chleb pszenny z ziarnami
Chleb rustykalny z czarnuszką
Chleb toskański
Chleb tygrysi
Chleb w 10 minut
Chleb wiejski
Chleb wiejski na zaczynie 12h
Chleb z miodem i płatkami
Chleb z suszonymi pomidorami
Chleb z suszonymi śliwkami
Chleb z ziemniakami
Chleb żytni dwukolorowy
Chleb żytni z kminkiem i ziarnami
Focaccia gryczana
Focaccia rzymska
Focaccia z serem i ziołami
Pain bouillie
Piwny chleb z susz. pomidorami
Pizza – chleb
Prosty chleb pszenny
Włoski chleb pasterski
Wytrawna chałka na okrągło

Chleby słodkie

Brioszka Julii Child
Bubble bread
Chałka
Chałka dwukolorowa
Chałka z dynią
Chałka z miodem i jabłkami
Chałka żyrafa
Cynamonowa plecionka
Drożdżowy koszyk wielkanocny

Chleby z automatu do pieczenia

Wszystkie można przygotować również bez automatu. Wyrabiamy wtedy ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy kulę i w omączonej misce zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie formujemy bochenek lub wkładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce.
Pieczemy najczęściej w 230 stopniach przez 10 minut, a potem jeszcze w 200 stopniach przez 30-40 minut. Aż chleb się zrumieni i postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Temperaturę i czas pieczenia modyfikujemy według własnych doświadczeń albo analogicznych przepisów.

Chleb ekspresowy (z maszyny)
Chleb podstawowy (z maszyny)
Chleb z fetą i bazylią (z maszyny)

Bułki

Bagietki na maślance
Bagietki w 15 minut
Bułeczki gryczane
Bułeczki mleczne
Bułeczki piwne
Bułeczki prowansalskie
Bułeczki z mikrofali
Bułeczki z płatkami owsianymi
Bułeczki z serkiem topionym
Bułeczki z suszonymi pomidorami
Bułeczki z twarożkiem i ziołami
Bułeczkowy wieniec owsiany
Bułki cebulowe
Bułki czosnkowe
Bułki hamburgerowe
Bułki na jogurcie
Bułki z oliwkami i rozmarynem
Bułki z wody, czyli pretzel buns
Chrupkie chlebki z susz. pomidorami
Drożdżowe paluchy z serem
Dynie na śniadanie
Fougasse
Gorące pieczywo czosnkowe
Grahamki
Grissini ziołowe
Indyjski chlebek – paratha
Kajzerki
Kapuśniaczki drożdżowe
Kwiatowe bułeczki z nadzieniem
Manakeesh
Marchewkowe bułki z płatkami
Mini-bułeczki z dipem serowym
Mini-bułeczki z susz. pomidorami
Miodowe bułeczki na maślance
Miseczki chlebowe
Miseczki chlebowe na sałatkę
Miseczki chlebowe żytnio-orkiszowe
Naany
Obwarzanki krakowskie
Owsiane podpłomyki
Pan de sal
Pomidorowe bułki ze szpinakiem
Proste bułeczki pszenne
Proziaki
Razowe bułki do hot dogów
Scones dyniowe
Scones na słono – podstawowe
Scones parmezanowe
Scones z szynką i serem
Scones z twarożkiem
Śmietanowe bułeczki
Tortille
Troskliwe misie na śniadanie
Żytnie bułki z dynią

Bułki słodkie

Bułeczki maślane z rodzynkami
Croissanty
Cynamonki
Kardamonowe bułeczki z owocami
Scones
Scones marchewkowe
Wilkor Gorącej Bułki