Chleby na zakwasie
Zakwas żytni wg Hamelmana |
Suszenie i reaktywacja zakwasu |
Chleb na maślance na zakwasie |
Chleb pszenno-żytni na zakwasie |
Chleb z jarmużem na zakwasie |
Chleb z orzechami na zakwasie |
Chleb z siemieniem lnianym |
Chleb żytni z pomidorami |
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie |
Nocny chleb z makiem na zakwasie |
Razowiec z oregano na zakwasie |
Zakwas pszenny |
Łatwy chleb pszenny |
Bułki na zakwasie
Bułki pszenno-orkiszowe na zakwasie |
Naany z pomidorami na zakwasie |
Chleby na drożdżach
Biały chleb z Winterfell |
Chleb 100% gryczany – bez glutenu |
Chleb cytrusowy |
Chleb czosnkowo-ziołowy |
Chleb czosnkowy |
Chleb gryczany bezglutenowy |
Chleb kukurydziany |
Chleb Mikołaj |
Chleb odrywany z jarmużem |
Chleb orkiszowy z kminkiem |
Chleb owsiany z daktylami |
Chleb pleciony z pesto |
Chleb półrazowy, który się udaje |
Chleb pszenno-żytni na piwie |
Chleb pszenny z ziarnami |
Chleb rustykalny z czarnuszką |
Chleb toskański |
Chleb tygrysi |
Chleb w 10 minut |
Chleb wiejski |
Chleb wiejski na zaczynie 12h |
Chleb z miodem i płatkami |
Chleb z suszonymi pomidorami |
Chleb z suszonymi śliwkami |
Chleb z ziemniakami |
Chleb żytni dwukolorowy |
Chleb żytni z kminkiem i ziarnami |
Focaccia gryczana |
Focaccia rzymska |
Focaccia z serem i ziołami |
Pain bouillie |
Piwny chleb z susz. pomidorami |
Pizza – chleb |
Prosty chleb pszenny |
Włoski chleb pasterski |
Wytrawna chałka na okrągło |
Chleby słodkie
Brioszka Julii Child |
Bubble bread |
Chałka |
Chałka dwukolorowa |
Chałka z dynią |
Chałka z miodem i jabłkami |
Chałka żyrafa |
Cynamonowa plecionka |
Drożdżowy koszyk wielkanocny |
Chleby z automatu do pieczenia
Wszystkie można przygotować również bez automatu. Wyrabiamy wtedy ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy kulę i w omączonej misce zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie formujemy bochenek lub wkładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce.
Pieczemy najczęściej w 230 stopniach przez 10 minut, a potem jeszcze w 200 stopniach przez 30-40 minut. Aż chleb się zrumieni i postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Temperaturę i czas pieczenia modyfikujemy według własnych doświadczeń albo analogicznych przepisów.
Chleb ekspresowy (z maszyny) |
Chleb podstawowy (z maszyny) |
Chleb z fetą i bazylią (z maszyny) |
Bułki
Bagietki na maślance |
Bagietki w 15 minut |
Bułeczki gryczane |
Bułeczki mleczne |
Bułeczki piwne |
Bułeczki prowansalskie |
Bułeczki z mikrofali |
Bułeczki z płatkami owsianymi |
Bułeczki z serkiem topionym |
Bułeczki z suszonymi pomidorami |
Bułeczki z twarożkiem i ziołami |
Bułeczkowy wieniec owsiany |
Bułki cebulowe |
Bułki czosnkowe |
Bułki hamburgerowe |
Bułki na jogurcie |
Bułki z oliwkami i rozmarynem |
Bułki z wody, czyli pretzel buns |
Chrupkie chlebki z susz. pomidorami |
Drożdżowe paluchy z serem |
Dynie na śniadanie |
Fougasse |
Gorące pieczywo czosnkowe |
Grahamki |
Grissini ziołowe |
Indyjski chlebek – paratha |
Kajzerki |
Kapuśniaczki drożdżowe |
Kwiatowe bułeczki z nadzieniem |
Manakeesh |
Marchewkowe bułki z płatkami |
Mini-bułeczki z dipem serowym |
Mini-bułeczki z susz. pomidorami |
Miodowe bułeczki na maślance |
Miseczki chlebowe |
Miseczki chlebowe na sałatkę |
Miseczki chlebowe żytnio-orkiszowe |
Naany |
Obwarzanki krakowskie |
Owsiane podpłomyki |
Pan de sal |
Pomidorowe bułki ze szpinakiem |
Proste bułeczki pszenne |
Proziaki |
Razowe bułki do hot dogów |
Scones dyniowe |
Scones na słono – podstawowe |
Scones parmezanowe |
Scones z szynką i serem |
Scones z twarożkiem |
Śmietanowe bułeczki |
Tortille |
Troskliwe misie na śniadanie |
Żytnie bułki z dynią |
Bułki słodkie
Bułeczki maślane z rodzynkami |
Croissanty |
Cynamonki |
Kardamonowe bułeczki z owocami |
Scones |
Scones marchewkowe |
Wilkor Gorącej Bułki |