Granola z żurawiną
Składniki
1 ½ szkl. płatków owsianych (część można zastąpić orkiszowymi lub żytnimi)
¾ szkl. suszonej żurawiny
⅓ szkl. wiórków kokosowych
⅓ szkl. całych migdałów lub płatków migdałów
⅓ szkl. orzechów nerkowca
⅓ szkl. orzechów laskowych lub ziemnych
2 łyżka/łyżki/łyżek ziaren słonecznika
1 szt. jabłko starte na tarce o grubych oczkach
2 łyżka/łyżki/łyżek miodu
2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
2 łyżka/łyżki/łyżek soku jabłkowego
1
Miód roztapiamy w garnuszku z olejem i sokiem jabłkowym. Dodajemy do pozostałych składników wymieszanych w misce. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2
Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
3
Studzimy w zamkniętym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku lub puszce.
Składniki
Składniki
1 ½ szkl. płatków owsianych (część można zastąpić orkiszowymi lub żytnimi)
¾ szkl. suszonej żurawiny
⅓ szkl. wiórków kokosowych
⅓ szkl. całych migdałów lub płatków migdałów
⅓ szkl. orzechów nerkowca
⅓ szkl. orzechów laskowych lub ziemnych
2 łyżka/łyżki/łyżek ziaren słonecznika
1 szt. jabłko starte na tarce o grubych oczkach
2 łyżka/łyżki/łyżek miodu
2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
2 łyżka/łyżki/łyżek soku jabłkowego
Przepis
1
Miód roztapiamy w garnuszku z olejem i sokiem jabłkowym. Dodajemy do pozostałych składników wymieszanych w misce. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2
Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
3
Studzimy w zamkniętym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku lub puszce.