Naleśniki z twarogiem i polewą owocową
Składniki na naleśniki
ciasto naleśnikowe (jaja, mąka, woda, sól – daję „na oko”, tak aby otrzymać konsystencję mniej więcej gęstej śmietany)
Składniki na polewę owocową
350 g truskawek i malin
cukier (do smaku)
1 łyżka/łyżki/łyżek mąki ziemniaczanej
Składniki na masę serową
200 g twarogu półtłustego
3 łyżka/łyżki/łyżek cukru (może być trochę waniliowego)
1
Naleśniki usmażyć na malej ilości tłuszczu, odstawić.
2
Owoce zmiksować, podgrzewać w garnuszku do zagotowania, dodać cukier (do smaku) oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, zagotować, odstawić do przestudzenia.
3
Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę.
4
Na każdy naleśnik nakładać 2-3 łyżki twarogu, polewać sosem owocowym.
Składniki
Składniki na naleśniki
ciasto naleśnikowe (jaja, mąka, woda, sól – daję „na oko”, tak aby otrzymać konsystencję mniej więcej gęstej śmietany)
Składniki na polewę owocową
350 g truskawek i malin
cukier (do smaku)
1 łyżka/łyżki/łyżek mąki ziemniaczanej
Składniki na masę serową
200 g twarogu półtłustego
3 łyżka/łyżki/łyżek cukru (może być trochę waniliowego)
Przepis
1
Naleśniki usmażyć na malej ilości tłuszczu, odstawić.
2
Owoce zmiksować, podgrzewać w garnuszku do zagotowania, dodać cukier (do smaku) oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, zagotować, odstawić do przestudzenia.
3
Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę.
4
Na każdy naleśnik nakładać 2-3 łyżki twarogu, polewać sosem owocowym.